Акция "Зима“ е разделена на три кампании: за велосипедисти, пешеходци и шофьори

За поддръжка на пътищата през зимата са подсигурени над 35 хил. тона сол и над 3000 снегопочистващи машини

От утре започва Акция „Зима“. По този повод в Главната дирекция „Национална полиция“ бе даден брифинг, на който присъстваха началникът на отдел „Пътна полиция“, ГДНП комисар Звезделин Колев, председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, заместник-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ инж. Бойко Рановски, инж. Иван Досев, член на УС на АПИ и инж. Емил Панчев, председател на СБА.

Самата акция е разделена на три кампании, съобщи началникът на отдел „Пътна полиция“ комисар Звезделин Колев.

Първата е за безопасно пътно превозно средство за зимата и ще започне на 1-ви ноември и ще приключи на 10-и ноември. При нея ще се взима отношение спрямо водачите на велосипеди на каруци.  Там ще се следи основно дали са снабдени с необходимото оборудване и използването на светлоотразителни жилетки в тъмната част на денонощието, в условията на намалена видимост и на междуселищните пътища.

Втората част на акцията ще е от 11-и до 20-и ноември и ще касае толерантността на пътя между пешеходците и водачите. По време на кампанията ще се организира контрол за безопасно пресичане и даване на предимство на пешеходците от страна на водачите. 

Третата част от акцията обхваща периода от 21 до 30 ноември, като тя ще бъде насочена към контрол по отношение на техническата изправност на автомобила и проверка на светлинната система.

Целта на акция ''Зима'' е запазване на живота и здравето на хората, заяви Колев.

Д-р Надежда Тодоровска напомни на водачите колко е важно да разполагат с добре заредена автоаптечка.

"Времето не прощава. Ако караме внимателно, можем да стигнем здрави до крайната точка. Едно от важните неща, които искаме да отправим чрез нашите доброволци, е хората да разберат колко важно е да бъдем внимателни на пътя и да спазваме правилата. За целта особено важна е автомобилната аптечка'', добави Надежда Тодоровска от Българския червен кръст.

За поддръжка на пътищата през зимата са подсигурени над 35 хил. тона сол и над 3000 снегопочистващи машини, заяви инж. Иван Досев от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Още от утре започват засилени проверки на техническата изправност на товарните автомобили и автобусите, каза изпълнителният директор на ИААА Бойко Рановски. Основното, за което ще се следи е изправността на гумите, осветителната система и стъклопочистващите механизми.

Автомобилът трябва да е подготвен добре за зимата, каза председателят на СБА инж. Емил Панчев.

Да сме добре подготвени за движенето през зимата, призова и председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова. Нека всеки има добри и приятни пътувания със семейството си, добави тя.