След повече от 30 години - в парк "Кайлъка" отново има туристическа пътека (Снимки)

Нейното начало започва от паркинга на крепостта "Сторгозия", а трасето минава над скалния венец и стига до язовир "Кайлъка"

Родолюбиви плевенчани поставиха табели по новоизградената пътека в парк "Кайлъка". С това маркировката на маршрута от крепостта "Сторгозия" до Попската скала приключи, но тепърва ще има и допълнителни дейности, които да доведат до оформянето на пътеката и да я направят още по-приятна за минаване.

"След дълга и продължителна работа решихме, че е време да разкажем за началото на една инициатива, която поставихме заедно с нашите съмишленици от ТД „Насам-натам”, благодарение на които туристическата маркировка в Централна Стара планина бе изцяло обновена. Съвместните ни усилия бяха насочени към организиране на доброволна акция с цел изграждане и поддържане на туристически маршрути и тъй като сме позиционирани в град Плевен, логично усилията ни бяха насочени там", сподели за Plevenutre.bg Димитър Петров oт Сдружение "Приятели в приключенията".

"В миналото, в парк "Кайлъка" и крайградските части на Плевен е имало изградена мрежа от туристическа инфратруктура и пътеки. Поради една или друга причина, с течение на времето пътеките престават да се поддържат, все по-малко хора ходят по тях и гората бавно започва да ги завзема, като част от тях престават да съществуват. В началото на 2019 г. се зароди идеята поетапно да се възстановят част от тези маршрути, да се популяризират и да станат алтернативно място за посещение от жителите и гостите на града. Сега с гордост можем да заявим, че след повече от 30 години, в парк "Кайлъка" отново има туристическа пътека. Нейното начало започва от паркинга на крепостта "Сторгозия", а трасето минава над скалния венец и стига до язовир "Кайлъка". Поставена е синя туристическа маркировка, а съвсем наскоро и указателни туристически табели на възловите разклони. Цялата пътека се минава за около 2,30 часа и е подходяща както за пешеходни, така и за вело разходки", разказва Димитър Петров.

"По трасето има още дейности, които ще бъдат извършени в близките месеци, но за нас е важно, че началото е поставено и пътеката е напълно проходима от нападали дървета и надвиснали клони. Тук е моментът да изкажем искрената си благодарност за съдействието при издаването на небходимите за дейността разрешителни, на служителите на Областна администрация – Плевен и РИОСВ – Плевен. Сърдечни благодарности на доброволците, които извършиха тежката работа по разчистване на пътеката от падналите дървета и клони и нейното маркиране. Заедно можем много, продължаваме с дружни усилия да се трудим за общото благо", завършва Димитър Петров.