В МУ-Плевен вече работи Лаборатория за обучение на хирурзи в среда на виртуална реалност

Mогат да се наблюдават както операции и манипулации в реално време, така и предварително записани такива

Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) във Факултета по фармация оборудва и разкри Лаборатория за обучение на хирурзи в среда на виртуална реалност VR по европейски проект за изграждане на Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Целта на специално оборудваното VR студио е изграждане на цялостен процес за научноизследователски дейности и обучение на хирурзи, млади лекари и студенти чрез 360-градусово наблюдение на хирургични манипулации във виртуална реалност (VR) с помощта на VR очила. От високотехнологичното студио могат да се наблюдават както операции и манипулации в реално време, така и предварително записани такива. Създава се и каталог със записани операции и манипулации, в който е добавена допълнителна информация като пациент, диагноза и други медицински и научни данни. Чрез VR студиото за обучение на хирурзи, млади лекари и студенти ще се подобри тяхната възприемчивост, детайлност и познания в областта на минимално инвазивната и роботизираната хирургия, без необходимостта да са на място в операционната зала.

За първи път VR студиото се използва за обучението на хирурзи по време на курс „Лапароскопска гинекологична хирургия“ под ръководството на проф. д-р Славчо Томов в периода 14-15 ноември 2019 г., давайки им възможност за 360-градусово наблюдение на реална оперативна интервенция. Иновативният метод ще се прилага в обучението на студенти по медицина, както и по време на традиционно провежданите високоспециализирани курсове на лекари в Телекомуникационния ендоскопски център. Ще се анализират резултатите от въвеждането на съвременния способ за обучение, като се изследват ефективността на иновационната технология, възприемчивостта към предаваната материя и влиянието към клиничната подготовка на хирурзи, млади лекари и студенти.

Виртуална реалност (VR) е термин, отнасящ се за дигитална среда, генерирана чрез компютърни системи и аудио-видео техника. Тази среда представлява нефизическа реалност, която бива възприета като реална или максимално близка до реалната. Проектирането на образите се извършва на VR очила - стереоскопични очила (снабдени с по един дисплей за всяко око и 2 броя френелови лещи). Картината се наблюдава в 360 градуса, като наблюдателят взаимодейства с нея чрез сензори за ориентация в пространството /тракери/. Новата реалност, в която се намира наблюдаващия, ще се ориентира в посоката, в която гледа. Възможно е и придвижване на виртуалната гледна точка при физическо преместване на наблюдаващия. Технологията на системата позволява да се изработи и 3D звук, позволяващ усещане за посока на звука. Друга важна характеристика на VR технологията при наблюдение е да се създаде усещане за реални пропорции и дистанция на обектите.