Откриха официално паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия (Снимки)

Мемориалът е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 години

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия в Плевен. Стотици граждани се стекоха на площад "Свободата", за да уважат събитието.

Мемориалът е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 години и посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война – битката при Дойран.

На тържествената церемония присъстваха и представители на ръководството на Щаба на отбраната, командири на видовете въоръжени сили, представители на местната власт, депутати, дарители, членове на инициативния комитет за издигане на паметника.

Мемориалът представлява архитектурно художествена композиция от пет скулптури - на ген. Владимир Вазов и четирима от неговите войници. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е патрон на инициативата за изграждането на паметника. Министерството на отбраната активно участва в осигуряването на финансови и материални средства за изработване на скулптурните композиции. С лични дарения се включиха и народни представители, общественици, политически партии и граждани, в това число и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.