Пчеларството е най-екологичният вид земеделие в България

Националната пчеларска програма ще е с по-висок бюджет от 6.4 млн. лв.

В България секторът с най-висок относителен дял на биологично направление е пчеларството, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Брюксел. На конференцията „Проблеми на пчеларството в ЕС - дългосрочни решения“, организирана от евродепутата Андрей Слабаков, тя посочи, че българският мед е основно експортно ориентиран, а Националната пчеларска програма /НПП/ ще е с по-висок бюджет от 6,4 млн. лева годишно.

,,Има няколко нови момента в 3-годишния период на новата пчеларска програма, които са по-добри за стопаните. Възможностите за организиране на пазари и изложения за представяне на българския мед са разписани. Целта е да се скъси веригата на доставки и потребителите да могат да закупуват мед и пчелни продукти директно от производителя, което ще гарантира по-висока добавена стойност”, съобщи министър Танева. По думите й изложенията ще се организират от пчеларските сдружения, което ще засили тяхната роля и място. Друга новост е поемането на разходите за преместване на пчелните кошери за ефективно използване на пчелната паша и запазване на разнообразието от растителни видове.

Финансиране за Лабораторните изследвания, по отношение на хранителната стойност и чистотата на меда, ще се финансират също в рамките на Програмата, обясни министър Танева. Тя допълни, че в момента тече процедура по акредитация на оборудвана лаборатория за доказване на отравяния на пчелните семейства при растителнозащитни мероприятия, като през следващата година Българската агенция по безопасност на храните трябва да е довършила работата си по създаване на електронна система, която да функционира ефективно и да уведомява за пръсканията.
Министърът на земеделието подчерта, че е изключително важно да се мотивира използването на препарати за растителна защита, които щадят околната среда и са безопасни за пчелите.

„Процедурите са трудни и трябва да търсим начин, по който да облекчим достъпа на такива препарати и активни вещества до българския пазар“, каза още Танева. Тя обясни, че в ЕС има 17 разрешени за употреба препарати, а в България са 3. „Употребата на всички трябва да се разрешава автоматично за всяка страна-членка на ЕС, независимо от интереса на производителя.Такава промяна в Регламента би се отразила положително за сектор „Пчеларство“ и ние ще я инициираме, допълни министър Танева.
На конференцията присъства и кандидатът за европейски комисар по земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски.