Едни от най-големите компании са заинтерсовани от АЕЦ "Белене"

Това заяви председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов

"Темата енергетика съществува във всички разговори. САЩ има интерес да диверсифицира доставките на газ. Втечнен газ може да идва отвсякъде, до 20 % България транс газ ще участва в този терминал. Посещението на Борисов засегна и ядреното гориво. Също и Балкански поток и АЕЦ "Белене". И двете са чувствителни за САЩ. Южен поток не беше български, а Балкански поток е български", коментира председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов от ГЕРБ в предаването "Офанзива" по Канал 3.

"НЕК разполага с част от оборудването за ядрения остров. Имаме и проект, който е пред лицензи. Приключил е срокът и в момента очакваме г-жа Петкова да ни предложи листа. Това са водещи компании в енергетиката: "Фраматом", "Дженеръл електрик", "Росатом", корейска ядрена компания и водещата китайска. Едни от най-големите компании са заинтерсовани от този проект. Проектът трябва да бъде променен. Ядрени експерти от Америка трябва да дойдат, ако искаме АЕЦ "Белене" да работи", каза още той.

"Уестингхаус произвеждат касети с ядрено гориво в Швеция. Опитът им с руски централи беше неуспешен, касетите се огънаха пред голямата им мощност. В Украйна нямаме данни за лоши резултати. Няма да бъде допуснато нелицензирано ядрено гориво. АЕЦ Козлодуй работи с по-обогатено руско гориво. Това позволява да вдигнем мощността с 8 %. Нямаме усещането, че САЩ са твърдо против проекта. Може би не го одобряват съвсем. Политическият риск е най-голямата пречка", отбеляза Николов.