Изложба, дискусия, уъркшоп и показване на видеобиографии се проведоха по проект "Диалог" в Германия

Kоординатор на проекта е плевенското сдружение "Учебна работилница Европа“

С няколко събития с международно участие, в навечерието на годишнината от падането на Берлинската стена приключиха дейностите по проект "Диалог", координатор по който е плевенското сдружение "Учебна работилница Европа".

Консорциумът от неправителствени организации - партньори по проекта от България, Германия, Австрия и Гърция реши да подреди художествените експонати, показващи представата на младите граждани за днешна Европа, в международна изложба в бивша страна от „източния блок“. Тъй като Тюрингия е една от „новите територии“ след 89-а, в която 30 години след падането на Берлинската стена толерантността е изписана с малки, а изключването, ксенофобията и популизмът - с големи букви, това се случи в град Йена. Изложбата под наслов "Моята представа за Европа - чрез диалог да изградим бъдещето на Европа" беше експонирана на 5 ноември 2019 г. в Християнска гимназия - Йена. На 6 ноември изложбата беше официално открита в присъствието на политици, общественици, преподаватели и ученици от гимназията, гости от партньорските страни. Представените експонати от Плевен, Атина, Грац и Люнебург бяха разгледани с подчертан интерес и предизвикаха интересни дискусии и обмяна на мнения.

Същия ден в гимназията се състоя дискусия с ученици, студенти, политици и общественици, които дискутираха преодоляването на „новите стени” днес и как 30 години след падането на Стената да изградим бъдещето на Европа. За Тина Рудолф от Германската социалдемократическа партия отговорът е "Солидарност и свобода", за Хайко Кнопф от Партията на зеленитепроектЕвропа е една прекрасна идея, за Роза Мария Хашке от Християндемократическиятсъюз Европа е единственият шанс за хората, а Щефан Байер от Свободната демократическа партия отправи апел: „Имаме 70 години свобода, да я запазим!“. В дискусията беше представена и партия „Алтернатива за Германия“.

Пред участниците бяха представени събраните биографии на граждани, които са се ангажирали активно и подкрепили Европа, свободата и демокрацията. Гостите - политици и партньори по проекта отговаряха на поставени от учениците въпроси, свързани с диалога между поколенията, с предизвикателствата за демокрацията днес за справяне с популизма, антисемитизма, изключването и ксенофобията.

В късния следобед на 6 ноември партньорите се събраха на площада пред Общината в Йена и участваха в международен демонстрационен марш на тема „30 години от падането на Стената“.

По проект „Диалог“ са събрани 45 биографии на граждани, които са оформили и придружили европейската история като свидетели. Паметта за важните събития от миналото трябва да бъде добре съхранена и използвана за следващите поколения, убедени са участниците и мултипликаторите по проекта. Разказите са за събития от втората половина на 20-и век - „крайъгълни камъни“ от историята на Европа. А чрез разкази за лично преживяното тази история придобива лице и става по-разбираема за младите поколения. Видеоклиповете са свободно достъпни в страницата на проекта, на адрес: www.makedialog.eu. Те са на езиците на партньорите, но тъй като имат субтитри на английски, могат да бъдат гледани от младите хора във всички страни и да бъдат използвани безплатно в бъдеще, с образователна цел.

По време на пребиваването си в Йена участниците в проекта от България, Австрия, Гърция и Германия се срещнаха, за да обсъдят новите предизвикателства пред Европа. Те докладваха за събраните биографии - видеоинтервюта на граждани от своите страни. От преподавателите мултиприкатори постъпиха интересни и обоснавани предложения, които координаторът и проектните партньори взеха предвид при оформяне на последните детайли от страницата, преди приключване на проекта.

Бяха обсъдени падането на Стената и преодоляването на „новите стени“, както и предложенията за писмена позиция по проекта, която в готов вид може да се види в интернет на адрес: http://lernwerkstatt-bg.eu/dialog.php.