Променят изпитните формати за учениците от следващата година

Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев

"Трябва да променим нашите изпитни формати. Това ще го направим за първи път догодина”, съобщи пред NOVA министърът на образованието Красимир Вълчев.

Това ще бъде част от промяната във фокуса на системата - не към трупането на енциклопедични знания, а към развиването на умения. Равносметката се прави и по повод последните резултати от международното проучване PISA. 6 900 деветокласници в България са участвали. И в трите категории - четене, математика и природни науки, има спад в резултатите. Като по природни науки разликата надолу е значителна.

"Нашата система дава повече знания, но по-трудно ги трансформира в умения за функционална пригодност за живота”, заяви Вълчев.

Министърът коментира, че от 2000 година насам няма влошаване в резултатите на учениците, а по-скоро стабилни резултати. „Имало е години и с по-ниски резултати, но това са нормални статистически колебания”, смята още министърът.

"Не трябва да драматизираме отрицателната разлика, по-скоро проблемът е, че нямаме подобрение в дългосрочен период. Няма и как да има подобрение, защото това все още е старата система, старите програми”, обясни Красимир Вълчев.