През втората година от майчинството размерът на паричните обезщетения остава 380 лева

Само в България майчинството до първата година е платено, посочи Румен Генов

Със 117 „за“, 77 -"против" и 7 "въздържали се" депутатите решиха размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2 г. през 2020 г. да остане 380 лева, съобщава tribune.bg

„От целия ЕС само в България майчинството от 0 до първата година е платено. Във всички други държави в ЕС майчинството е 3-4-5 месеца“, заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Румен Генов по време на разискванията за паричните обезщетения за майчинство.

По думите му България трябва да върви в посока, в която да се сравнява с европейските държави.

От БСП предлагаха размерът на обезщетението да е 650 лв., а от „Воля“ да е в размер на минималната заплата. Предложенията им не бяха приети от пленарна зала.

„В България майчинството за първата година е 45 дена преди раждането и една година след това. Втората година – 380 лв. Всички казват това е малка сума. Да, малка е. Така е, обаче аз пък имам един въпрос към БСП. Смятате ли вие, че ако направим 650 лв. тази сума, това ще доведе до повишаване на раждаемостта или може да се подходи в друга посока, каквато е идеята и на Министерството на труда и социалната политика", каза той. Според него смисълът е да се дадат възможности майките да се стимулират и да се върнат на работа.

„Раждат се все по-малко деца и трябва да обърнем посоката на политиките за стимулиране на семействата." Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Надя Клисурска по време на дебата. Тя допълни, че в момента около 12 хил. български майки ще получават такова обезщетение за отглеждане на дете между първата и втората година. "От 2013 г. обезщетението за отглеждане на дете е почти замразено“, заяви още Клисурска