Георг Спартански: Нека Бог да пази Плевен и България!

Победата на 10 декември преди 142 години е Ден първи от възкресението на Плевен, каза кметът в словото си

В словото си към присъстващите на тържествения ритуал по повод 10 декември кметът на Община Плевен Георг Спартански подчерта отново ролята на Плевенската епопея за Освобождението на страната ни. Той припомни, че повече от 400 са паметниците на признателност към загиналите за свободата ни на територията на страната, повече от една трета са в Плевенско, а най- внушителен от тях е Панорамата.

"Победата на 10 декември преди 142 години е Ден първи от възкресението на Плевен, тя даде мощен тласък за възкресението на България и за появата й на политическата карта след 500 години забвение. Тази победа беше постлана с костите и кръвта на стотици хиляди знайни и незнайни герои, тя беше трасирана от пътя на хайдушките чети, от стъпките на Апостола Васил Левски, от апостолите на Априлското въстание. Докато я има България ние винаги ще помним, тачим, уважаваме и ще се прекланяме пред паметта на всички, дали живота си за нашата Свобода", каза Спартански.

"Обръщам се към плевенските деца – всичко, което правим, е за вас. Помнете, знайте и почитайте паметта на тези знайни и незнайни воини, които загинаха, за да ни има нас, вас, вашите деца и внуци, за да я има горда, свободна и независима България! Нека бъде вечна паметта на всички загинали! Нека Бог да пази Плевен и България! Честит празник!”, каза още Спартански.