Условна присъда за причинена смърт на пътя край Плевен

Подсъдимият е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от две години

Състав на Плевенски окръжен съд разгледа наказателно дело, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Плевен, против В.К.Б., на 45 години от град Никопо, обвинен в това, че

на 31.07.2017 година, на общински път, в участъка между с.Въбел и разклона за с.Муселиево при условията на независимо съпричинителство с починалия при пътно-транспортното произшествие Н.К.Ж. от гр.Плевен, при управлението на моторно превозно средство – тежкотоварен автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на Н.К.Ж. от гр.Плевен, като след деянието е направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалия - престъпление по чл. 343а, ал. 1, б.“б“  вр. с чл. 343, ал. 1, б. „в“- пр. 1 във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК.

Съдебното заседание е било насрочено като разпоредително такова. В него подсъдимия е пожелал делото да протече по реда на съкратеното съдебно следствие, като е признал вината си и фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт. Постановена е присъда, с която Плевенски окръжен съд е признал на виновен подсъдимия В.К.Б. в извършване на престъплението, за което му е повдигнато обвинение и му е наложил наказание в размер на една година лишаване от свобода – условно, с четиригодишен изпитателен срок.

Подсъдимият е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от две години.

Присъдата не е окончателна и не е влязла в сила. Същата може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд град Велико Търново, в петнадесетдневен срок от постановяването й.