Министър Маринов: Основният фактор за безопасност на движението по пътя е човешкият

Анализът на произшествията и техните причини сочат, че 97% от всички пътни инциденти са в следствие на човешка грешка

Пътната безопасност заема голям процент от средата за сигурност, съвременното общество става все по-мобилно и динамично, а основният фактор за безопасност е човешкият, отбеляза  министърът на вътрешните работи Младен Маринов на дискусията "Карай умно, стигни жив".

Анализът на произшествията и техните причини сочат, че 97% от всички пътни инциденти са в следствие на човешка грешка - на водачите или на другите участници в движението. Отдаваме голямо значение на контрола, но безспорна е необходимостта от осъзнаването на отговорността за поведението на пътя, посочи министър Маринов. В този смисъл той подчерта, че един от начините за въздействие са именно такива дебати.

По думите му честите законодателни промени объркват гражданите. Силата на един закон е в това той да обхваща и регулира по-широк кръг обществени отношения, да гарантира неговото прилагане и спазване от всички, независимо от обществената, партийната или институционалната принадлежност.

Вътрешният министър бе категоричен, че всички ние – институции, обществени организации, медии и граждани сме длъжни заедно да работим за намаляване на  жертвите на пътя. Той отново постави акцент, че е наложително да се работи върху промяна в поведението на участниците в движението.  

В събота обявихме спецоперация на територията на цялата страна, изкарахме допълнително над 1000 пътни полицаи . Въпреки широкото прокламиране, въпреки, че всички знаеха лошия повод за вземането на тези мерки, само  от 14. 30 часа в събота до 8.00 часа сутринта днес имаме над  7 хиляди констатирани нарушения, допълни главният секретар на МВР. Голяма част от тях са за шофиране с превишена скорост, шофиране след употреба на алкохол,  неспазване на хоризонталната и вертикална маркировка на пътя, неизползване на предпазни колани, установени са и случаи на шофиране след употреба на наркотични вещества, уточни гл. комисар Иванов.

В дискусията взеха участие министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен  Желязков, директорът на държавната агенция „Безопасност  на движението по пътищата“ Малина Крумова, директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски, експерти.