ОДМВР - Плевен с превантивни мерки за недопускане на инциденти с пиротехника

Животът

18-12-2019, 13:56

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Превантивните мерки са с цел недопускане на инциденти по време на предстоящите коледни и новогодишни празници

Създадена е организация за засилен контрол на местата, където се продават и използват пиротехнически изделия. Превантивните мерки са с цел недопускане на инциденти по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. В цялата страна са извършени проверки за спазването на търговската дейност, правилното транспортиране и употребата на пиротехнически изделия, както и за недопускането на продажбата им от лица без съответните разрешения за търговска дейност.
На територията на ОДМВР - Плевен за времето от 10 декември до 12 декември са проверени общо 15 търговски обекти за продажба на пиротехнически изделия. При извършените проверки не са констатирани нарушения съгласно ЗОБВВПИ. Следи се също и за недопускане на продажба на изделия от категория F1 – ниска степен на опасност (забранени за продажба на деца под 12 години), категория F2 – средна степен на опасност и нисък шум (забранени за продажба на деца под 16 години), категория F3 – средна степен на опасност, предназначени за боравене на открито (забранени за ненавършили 18-годишна възраст), и категория F4 – предназначени за продажба само на хора, имащи разрешение за професионално боравене с пиротехника.

От служителите на ОДМВР - Плевен се правят проверки както в магазините с издадени разрешителни, така и на пазарите, базарите и импровизираните търговски обекти в столицата с цел недопускане на незаконна продажба.

Употребата на пиротехнически изделия е забранена:

•             в превозни средства;

•             в близост до леснозапалими материали;

•             в районите на здравни, учебни и социални заведения, храмове и манастири.

Закупуването на пиротехнически изделия може да става единствено в обекти, които притежават разрешение за търговия с пиротехнически изделия. Преди употребата им, внимателно трябва да се чете и изпълнява инструкцията върху всяко едно от изделията, и да се преценява мястото, където ще се възпламеняват, с оглед осигуряване на безопасност.

Основни правила за безопасност:

- Не използвайте видимо повредени пиротехнически изделия или такива с изтекъл срок на годност.

- Не нарушавайте целостта на изделията, не правете опити за тяхното разделяне или съединяване.

- Не предоставяйте пиротехнически изделия на деца по никакъв повод, а при употреба спазвайте указаните задължителни безопасни отстояния от други хора.

- Не използвайте фойерверките на закрито или в стъклени или метални контейнери.

- Задържането в ръка на възпламенени бомбички, пиратки и фойерверки или в близост до лицето и косата могат да предизвикат локални изгаряния и травми, натискането им с крак също може да бъде опасно.

- Ако при употреба, пиротехническото изделие не се възпламени, оставете го настрана и изчакайте около 15 минути, след което го залейте с вода.

- Препоръчително е, когато използвате пиротехнически изделия да разполагате с вода или пожарогасител, които да използвате при евентуално възникнал пожар.

- Погрижете се пиротехническото изделие да е поставено върху твърда, равна повърхност.

- Бъдете внимателни, ако има силен вятър.

- Не пушете, докато пренасяте пиротехническите изделия.

- Никога не насочвайте и не хвърляйте фойерверките към хора или животни.

- Четете и спазвайте инструкциите за употреба, изписани върху пиротехническото изделие.

- Не се препоръчва употребата на алкохол, когато използвате пиротехнически изделия.