Според проучване: В Плевен се купуват най-много нелегални цигари

Крими

18-12-2019, 15:11

Снимка:

МВР

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Марките с най-голям дял на незаконния пазар остават едни и същи

Отново рекордно нисък дял на потреблението на цигарите, непредназначени за българския пазар, през третото тримесечие на 2019 г. Резултатът беше отчетен на представянето на традиционното изследване на празните опаковки от цигари, което се провежда у нас по поръчка на петте тютюневи компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“* всяко тримесечие. Това е най-ниското ниво на потребление на цигари без български акцизен бандерол (т.е., за които не са платени косвени данъци в България), откакто проучването се провежда у нас. България остава с най-нисък процент сред страните в Европейския съюз, където изследването се е провело през същия период на годината.

Компаниите подчертаха, че институциите са постигнали много устойчив успех в борбата срещу незаконните цигари и той трябва да бъде запазен в дългосрочна перспектива, за да се защитят приходите от акциз в бюджета и легалната търговия с тютюневи продукти. Намаляването на дяла на незаконния пазар на цигари е пряко свързано с увеличението на приходите от акциз. За периода януари-октомври 2019 г. те се равняват на 2.268 млрд. лв, с близо 8% (+164 млн. лв.) повече спрямо същия период на миналата година.

Срещата, регулярно организирана от „Инициативата срещу незаконната търговия“ за всяко измерено тримесечие събра на едно място представители на правителството, институциите, бизнеса, неправителствения сектор и медиите. Актуалните данни бяха представени пред министъра на вътрешните работи Младен Маринов, директора на Агенция Митници Георги Костов, главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директорите на главните дирекции в МВР „Борба с организираната престъпност“, „Национална полиция“ и „Гранична полиция“ и други официални представители на институциите.

"Когато всички представители, имащи законен интерес за решаването на даден проблем, работят съвместно, резултатът не закъснява“, подчерта на днешния форум министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той отбеляза, че се надява и данните от последното тримесечие на 2019 година да продължат положителната тенденцията. По думите му, проучването дава много добра ориентация за насочване на силите и средствата за противодействие на проблема точно там, където е неговият генезис. „Ясно очертавани са проблемните зони. С помощта на анализите имаме ефективно противодействие на тази незаконна дейност.  Трябва да бъдем много отговорни към постигнатите резултати“, допълни вътрешният министър.

"Имаме желание, имаме решителност, имаме увереност да продължим в партньорство с бизнеса да противодействаме на сивата икономика“, заяви директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов и  определи модела на комуникация с тютюневата индустрия като работещ. Според него този модел е приложим и към други сектори и в това се крие предизвикателството към митниците и другите институции. Директорът на Агенция „Митници“ подчерта, че добите резултати в приходите от акциз върху тютюневите изделия се дължат на работата на всички правоохранителни органи, както и на подкрепата на бизнеса и на правителството, и представи статистика, според която през периода януари-ноември 2019 г. брутните приходи от акциз за тютюн и тютюневи изделия са в размер на 2501 млн. лева. Сумата е със 177.9 млн. лева (7.7%) по-голяма от приходите за същия период на 2018 г. при непроменена акцизна ставка, както и със 150 млн. лева над планираните в бюджета.

"Постигнатите резултати срещу нелегалните цигари са резултат от фокуса и волята на държавата и правоохранителните органи, и сътрудничеството между институциите и бизнеса”, заявиха от „Инициативата срещу незаконната търговия“. Компаниите приветстваха устойчивите резултати и подчертаха, че правителството и институциите трябва да запазят фокуса върху темата, както и осигуряването на предвидима регулаторна рамка с цел стабилност на бизнес средата, защита на държавните приходи и запазване на успехите в борбата срещу нелегалната търговия. От Инициативата подчертаха, че тютюневите изделия са един от най-силно регулираните продукти в резултат на множество местни, европейски и международни нормативни актове, и призоваха да не се допускат екстремни и ненужни регулации, които могат да доведат до ръст на незаконния пазар.

В рамките на отчетените общо 3.3% потребление на цигари без бандерол се забелязват няколко основни тенденции относно намерените опаковки:

  • - Марките с най-голям дял на незаконния пазар остават едни и същи, независимо от намаления общ дял на незаконния пазар.
  • - Запазва се тенденцията да се намират значителен дял фалшификати на марки на международни тютюневи компании
  • - На пазара отново са се появили редица нови марки от типа „illicit white” – продукти създадени с единствена цел незаконно разпространение и без аналог на легалния пазар. Прави впечатление, че някои от тях, регистрирани от неизвестни до момента фирми, са намерени само в България.

  • Данни от изследването на празните опаковки по градове от основната извадка за периода от трето тримесечие 2018 г. до второ тримесечие тази година:

Следва да се отбележи, че на база резултатите за третото тримесечие през 2019 г., освен населени места, при които традиционно се наблюдава спад или ръст на незаконния пазар, то вече има и такива, които се открояват с нулеви показатели за този период, като Габрово и Ямбол – без прецедент в историята на проучването в България.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен