Спартански: Без държавна помощ няма как да се реализират крупни инвестиции в областта на спорта

Кметът отново подчерта, че в Плевен няма спортна база на ниво

Днес се проведе традиционната церемония по обявяване и награждаване на отличените в класацията „Спортист на годината`2019”. Номинациите бяха направени от спортните клубове, а специална комисия, определена със заповед на кмета на Общината Георг Спартански, отличи номинираните в различните категории.

Преди да започне обявяването на победителите, към присъстващите се обърна кметът Спартански, който увери, че е направил в предходния мандат възможното в рамките на законовите си правомощия и физически усилия така, че спортът да получи повече от предните години. Той обобщи, че сумата, която Община Плевен разпределя годишно между частните спортни клубове, заедно с тази за частните ОФК „Спартак” – Плевен, и „Вихър” - Славяново, е близо 700 хил. лв. Г-н Спартански отново подчерта, че в Плевен няма спортна база на ниво, че голяма част от инфраструктурата се стопанисва от държавата, от която е поискана помощ както чрез проведените лични срещи с Министъра на спорта Красен Кралев, така и чрез изпратени писма до институциите.

"Готови сме да помагаме на всички и го правим според възможностите си. Парите по Наредба № 33 даваме с ясното съзнание, че трябва да влагаме в спорт, защото носят принадена стойност, т.е. те са в полза на обществото. Но без държавна помощ няма как да се реализират крупни инвестиции в областта на спорта. През новия мандат на Общинския съвет му предстои да вземе тежко решение – дали да даде тези средства за подпомагане на спортните клубове, или да спре финансирането, защото спортните клубове са частни и не сме длъжни да ги финансираме, а средствата да влагаме поетапно за ремонт на спортната инфраструктура”, каза още г-н Спартански.

Той не скри огорчението си, че определени спортове и клубове са използвани в предизборната кампания срещу него за политическите цели на един от кандидатите и призова с началото на новата 2020 година всички да се захванем на работа и да я свършим по най-добрия начин. Кметът пожела на спортните деятели да бъдат здрави, упорити в това, което правят, и изрази увереност, че през предстоящата олимпийска година  ще имаме и наши плевенски представители.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен