Младите звезди на България - Йоана Константинова

"Обичам много родината си и за мен е голяма чест да се състезавам за България", казва тенис надеждата от Плевен

Йоана Константинова (ТК "Плевен-ПСК", гр.Плевен) триумфира като двойна шампионка на Държавното лично първенство по тенис на закрито за девойки до 14 г. в Пловдив. Константинова спечели титлата на сингъл със само един загубен сет, а в турнира по двойки спечели първото място в тандем с Мария Рогачева (ТК "Пловдив 1981", гр.Пловдив). Йоана Константинова е шампионка до 12 г. на България и в зала за 2019 г. Освен това е вицешампионка на България до 14 г. в зала (2019 г.). През миналата година е вицешампионка на България до 12 г. на открито и отборна шампионка до 12 г. Шампионка на Национален Мастърс до 8, 10 и 12 г. (2014, 2016 и 2018 г.). През тази година спечели титлата на Мастърса до 13 г. за наградите на „SPORT DEPOT" в Свиленград.

С националния отбор на България за девойки до 12 г. Константинова спечели второ място на Европейската зимна купа и четвърто на Европейската лятна купа. Също така националките на България до 12 г. спечелиха титлата на много престижен турнир в Резато (Италия).

И през тази година Константинова има много престижни призови класирания на международни състезания и турнири от календара на Тенис Европа. Тя спечели две титли при 12-годишните на турнири от първа категория на Тенис Европа в Испания без да загуби нито един сет. Има първо място на турнира от втора категория до 12 г. в Добрич и първо място на турнира от трета категория на Тенис Европа до 14 г. в Сливен. През 2017 г. Йоана печели наградата за подготовка в академията на IMG в САЩ, като финалистка на турнира „DUD BOWL" до 11 г.

От 2017 г. е национален състезател на България.

Днес в рубриката "Младите звезди на България" на БФТенис представят шампионката Йоана Константинова.

- Иоана, разкажи кога започна да тренираш тенис и как се запали по този спорт?

- Започнах да тренирам тенис малко преди да навърша 6 годишна възраст. Основна роля да се запаля по играта имаше баща ми. Най- вече ме впечатляваше да гледам тенис по телевизията, като много харесвам Цвети Пиронкова. Точно тогава тя постигаше страхотни успехи.

- Къде тренираш основно и с кой треньор?

- Мой личен треньор е Велиан Бакалов, а за физическата ми подготовка се грижи баща ми Ивайло. Тренираме в Плевен, София и Бургас. Пътувам постоянно, не е лесно, но пък навсякъде се чувствам отлично.

- Чувстваш ли подкрепа за това, което правиш?
- Определено. Всички хора около мен ме подкрепят неистово, родителите ми, треньорът ми, както и останалите ми близки и приятели.

- Намираме се в края на 2019-а година. Доволна ли си от постигнатото през тази година ?

- Много се радвам за това, което успях да постигна през 2019 г. На първо място съм особено удовлетворена от начина, по който израствам по отношение на играта ми. Постоянно се опитвам да подобрявам различните компоненти. Разбира се и благодарение на това успях да изиграя отлични турнири.

- Страхотно представяне с националния отбор на България за девойки до 12 г. Какво е чувството да играеш за България?

- Страхотно, обичам много родината си и за мен е голяма чест да се състезавам за България. Тук е мястото да благодаря и на съотборничките си Росица, Елизара и Ивона, с които бяхме заедно в националните отбори през зимата и лятото и с които заедно представихме България достойно на зимните и летните купи.

- Ти си част от програмата Новите шампиони, колко е важна тази програма за развитието ти?

- Програмата ми помогна най-вече с това, че успях да изиграя повече мачове в чужбина, което ми позволи да натрупам повече увереност.

- Къде според беше най-силното ти представяне през годината?

- Мисля, че най -силно играх по време на двата турнира в Испания, които спечелих през октомври и ноември. Тук е мястото да благодаря на всички мои спонсори, които направиха възможно и това пътуване.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не постигна през годината?

- Не, смятам че годината ми беше страхотна и се надявам през 2020 г. да съм много здрава и да продължавам да се развивам.

- Към какво е насочена подготовката ти в момента. На какви турнири ще наблегнеш през следващата година?

- В момента тренирам в София и се подготвям за следващата година. С екипа ми обсъдихме календара и ще наблегнем най-вече на турнирите от календара на тенис Европа .

- Върху какво трябва да работиш най-много?

- Разбира се най-вече трябва да наблягам върху физическата подготовка. По отношение на играта продължаваме да наблягаме върху сервиса и развиването на точката.

- Ще имаш ли време за почивка по празниците?

- Да, ще прекарам празниците със семейството си в Плевен.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Обичам да излизам с приятели и да слушам музика.

- Имаш ли хоби?

- Обожавам да оцветявам.

- Как успяваш да съчетаваш училището и тренировките?

- Трудно е , но засега се справям . Искам да благодаря и на учителите ми в спортно училище "Георги Бенковски" гр. Плевен, които ми позволяват да отсъствам по- често заради турнирите.

- Какво си пожелаваш за следващата година?

- Пожелавам си най-вече много здраве и се надявам да имам една още по- успешна 2020г. Пожелавам и на всички останали български тенисисти много здраве и успехи през новата година. Всички тренираме много усилено и смятам, че ще достигаме все повече върхове в тениса.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"