Фонд "Земеделие" преведе 1, 54 млн. лв. по училищните схеми

Качеството и грамажът на доставяните продукти се проверяват от ДФ "Земеделие" и от БАБХ

ДФ "Земеделие" преведе близо 1,54 млн. лв.(1 539 078 лв.) по двете схеми "Училищен плод" и "Училищно мляко" за учебната 2019/2020. От тях близо 1,3 млн. лв. (1 282 938 лв.) са за реализирани доставки на мляко и млечни продукти, на пресни плодове и зеленчуци в училищата и детските градини. Останалите средства, в размер на 256 140 лв., са за възстановяване на Данък добавен стойност (ДДС) на одобрени фирми – изпълнители.

Изплатена помощ по схема "Училищен плод" е 482 402 лв., а възстановеното ДДС по нея е 96 481 лв. По схемата "Училищно мляко" са преведени 800 535 лв. и още 159 660 лв. за покриване на ДДС. Доставките в учебните заведения и по двете направления започнаха през октомври тази година.

В ДФЗ е създадена организация в максимално кратки срокове да се обработят подадените от бенефициентите заявки за плащане. Първите от тях, постъпили във фонда през декември, вече са разплатени. Планирано е до края на януари да бъдат възстановени и разходите на всички одобрени кандидати, които са отчели доставките за първите два периода на учебната 2019/2020 г.

Качеството и грамажът на доставяните продукти се проверяват от ДФ "Земеделие" и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Прилагането на схемите се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет.

Училищните схеми за предоставяне на пресни плодове и зеленчуци, както и на млечни продукти, обхващат децата от първа до подготвителна група в държавните, общинските и частните детски градини, както и децата от подготвителната група и учениците от І до IV клас в държавните, общинските и частните училища.