30% от договорените в Северозападна България европейски средства се инвестират в област Плевен

Областният информационен център в Плевен представи напредъка при европейските проекти през последните 12 месеца

От 2014 година до момента в Северозападна България са сключени почти 1483 договора по оперативните програми на обща стойност малко над един милиард и половина, като 30 процента от тях се изпълняват в област Плевен, където договорените средства са над 450 млн. лв. Безвъзмездна финансова подкрепа възлиза на почти един милиард и двеста хиляди лв. за Северозапада, от които 358 753 513 лв. ще бъдат инвестирани в областта.

На среща с медиите екипът на Областния информационен център в Плевен представи напредъка при европейските проекти през последните 12 месеца.

При 292 проекта в края на 2018 г. (без Програмата за развитие на селските райони), 2019 година приключва с 417 за областта. Ръстът е най-голям по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) – 63 нови договора. 48 от тях са резултат от процедурата „Насърчаване на предприемачеството“, осигуряваща целенасочена подкрепа за новосъздадени предприятия. В Северозападна България ще бъдат подкрепени общо 145 млади предприемача: във Враца – 30, в Монтана – 29, в Ловеч – 27 и във Видин – 12. Една трета от стартиращите фирми ще се развиват в област Плевен и инвестират над 9 млн. лв. безвъзмездна помощ. Град Плевен като място на работа са посочили 38 от предприемачите, 5 са предприятията в Червен бряг, две в Кнежа и по едно в Рупци и Опанец. Изключително широк е обхватът на икономическите сектори: от архитектурно проектиране, промишлен дизайн, геодезически услуги, технически и инженерни консултации, мехатроника и металообработване през компютърното програмиране за мониторинг в индустрията, графичния дизайн и издателската дейност, стигайки до производството на медицински изделия, клинични проучвания, предлагането на дерматологични и естетични процедури, както и на специализирани социално-педагогически услуги.

Безвъзмездна подкрепа по ОПИК са договорили до момента и 200 предприятия с опит. През 2019 г. приключиха проектите си 29 малки и средни и 4 големи предприятия в областта, които чрез енергоспестяващи мерки се стремят към затвърждаване на пазарните си позиции. Те получават безвъзмездно над 31 млн. лева.

Единадесетте общини в област Плевен работят активно по 89 проекта, подкрепени от Европейските структурни и инвестиционни фондове, училища, неправителствени организации и Медицинският университет изпълняват общо 13 договора.

Малко над 266 млн. лева – почти 75% от договорените безвъзмездни средства в областта, вече са реално изплатени.

Подкрепата за бизнеса е една от основните цели на Областния информационен център в Плевен. Експертите са отговорили на над 300 въпроса за средствата от еврофондовете. Повече от 200 посетители в офиса на Центъра и над 400 участника в проведените открити приемни и информационни събития са потърсили възможности за подпомагане и са получили компетентни насоки.