Президентът удостои началника на ВВВУ "Георги Бенковски" с висше военно звание

Полковник Юлиян Радойски стана бригаден генерал

Военнослужещи от Българската армия бяха удостоени днес, 27 декември, с висше военно звание с укази на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев. Церемонията се проведе в Гербова зала на „Дондуков“ 2 в София и на нея присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и висши военни.

Бригаден генерал Явор Матеев е освободен от досегашната си длъжност – „Командир на 68-а бригада "Специални сили" и назначен на длъжността „Командир на "Съвместното командване на специалните операции". Той е удостоен с висше военно звание „генерал-майор“.

Полковник Юлиян Радойски е назначен на длъжността „Началник на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" и повишен във висше военно звание „бригаден генерал“.

От името на удостоените генерал-майор Явор Матеев изказа благодарност за високото доверие. „Ще направим всичко възможно да оправдаем очакванията и действително да развием и издигнем тези структури на висотата на времето, в което живеем, на висотата, достойнството и величието на Българската армия и Република България“, посочи още генерал-майор Матеев.

***
Генерал-майор Явор Матеев е роден на 5 декември 1967 г. в гр. София. Завършил е висше образование във Висшето народно военно училище „В. Левски“ - специалност „Разузнаване“, Общовойсковия командно-щабен факултет на Военна академия „Г. С. Раковски“ - специалност „Разузнаване“ и Националния университет по отбраната и Колеж по международна сигурност във Вашингтон, САЩ - специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“. На военна служба е от 1989 година. В своята военна кариера е заемал всички командни длъжности от командир на разузнавателен взвод до командир на 68-а бригада „Специални сили“. Във военно звание „бригаден генерал“ е от 30 октомври 2015 г. като командир на 68-а бригада „Специални сили“.

Полковник Юлиян Радойски е роден на 17 февруари 1969 г. в гр. Кубрат, област Разград. Той е завършил ВHВВУ „Г. Бенковски“ - специалност „Летец-пилот“ за ВВС, както и магистърските специалности „Счетоводство и контрол“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили“ във Военна академия „Г. С. Раковски“ . На военна служба е от 1995 г. По време на военната си кариера полковник Радойски е бил заместник-командир и командир на авиационна група във Военновъздушната учебна база „Г. Бенковски“, както и началник на сектор „Авиация“ в отдел „Операции“ в Щаба на ВВС.

Полковник Радойски е съпричастен към развитието на авиационното образование в нашата страна. При завършване на магистърската специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили“ от професионално направление „Военно дело“ полковник Радойски е разработил и защитил дипломна работа на тема „Перспективи и направления за развитие на авиационното образование като част от системата за сигурност на Република България“. Назначен e за председател на работната група за изготвяне на концепцията и на проекта за създаване на Висшето военновъздушно училище.