Фирмата, запалила магистрала „Струма“, складирала боклука на Ндрангета в Плевен

Крими

02-01-2020, 17:44

Снимка:

ThinkStock/Getty Images

Автор:

pleven.utre

Всичко от Автора

По първоначална информация става въпрос за над 8 000 тона боклук

Фирмата, стопанисваща сметището, което запали мост на магистрала "Струма", складирала боклука на калабрийската мафия Ндрангета в  Плевен, съобщава NOVA

Въпросната компания се е сдобила с разрешително от РИОСВ за горене на боклука от Италия, въпреки че не е имала капацитет да извърши подобна дейност. Проверява се дали разрешителното е фалшиво. Отпадъците били съхранявана в склад в Плевен, който в момента е запечатан от властите. 

По първоначална информация става въпрос за над 8 000 тона боклук. 
„По случая е образувано досъдебно производство. Разследването тече от близо два дни. През това време са извършени всички неотложни действия – оглед на местопроизшествие и разпити на хора”, заяви на брифинг окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова.

Тя поясни, че разследването е свързано с длъжностни лица, които евентуално не са изпълнили задълженията си във връзка с вноса и съхранението на отпадъци.

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов огласи подробности за специализирана операция в Плевен по линия на управляване и съхраняване на отпадъци. Разследването се води под прякото ръководство на окръжния прокурор Ваня Савова.

В навечерието на Нова година е постъпила информация за нередности при съхранението на внесени от Италия отпадъци на площадка в Плевен. Поради по-сложния предмет и обществения отзвук е сформиран екип от прокурори от Окръжна и Районна прокуратура - Плевен, служители на ОДМВР – Плевен, ТД ДАНС – Плевен. Създадена е добра организация и са предприети процесуално-следствени действия. Извършени са проверки за изясняване дали депонирани отпадъци се съхраняват съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците. Разследването тече от близо два дни, образувано е досъдебно производство. Извършени са всички необходими и неотложни действия – огледи, разпити на хора, изземване на документация. По документи на фирмата на проверяваната площадка има 9 тона отпадъци с неопасен произход – от метал, дърво, пластмаса и хартия. Предстои анализ на събраните доказателства и планиране на последващите действия. Престъпното деяние е по чл. 353 „Б“ от НК – нарушаване на установения ред при управление и съхранение на отпадъци и с това създаване на опасност за живота и здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда. До момента са установени нарушения на изискванията по съхранението и преработката, но няма опасност за здравето на хората. Депонираните отпадъци в по-голямата си част са внесени от Италия, но не с влакови композиции, а по море. Предстои изпращане на запитване до италианските власти дали тези отпадъци са свързани с разследване в Италия, както и превод на фирмена документация. Работата по изясняване на факти и обстоятелства по случая продължава.

 

През първата половина на декември карабинерите от Милано задържаха незаконен товар от 815 тона боклуци, предназначени за нашата страна. Открити бяха 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара се изчисляваше на 130 000 евро. Седмица по-късно последваха и арестите на стотици мафиоти от Ндрангета, включително и политици, адвокати, счетоводители и служители на държавната администрация.