НАП помага с предварително попълнена данъчна декларация

Парите

03-01-2020, 06:44

Снимка:

архив

Автор:

pleven.utre

Всичко от Автора

Услугата ще се ползва от притежателите на персонален код

Всеки притежател на персонален код, издаден от НАП, и електронен подпис, през месец март ще може да види така наречената "предварително попълнена данъчна декларация" като една отделна електронна услуга, в която ще са попълнени всички доходи, за които НАП знае - това са доходи от трудови правоотношения и хонорари.Това каза пред БНР говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров. Той уточни, че се очаква повече хора да поискат да получат персонален код.

"Но ако има други източници на доходи - наем или някой вид данъчни облекчения, човекът трябва да допълни ръчно или да коригира данъчната си декларация", добави той.

"От днес могат да се подават данъчни декларации на хартия", уточни Бъчваров, но посъветва да не се бърза с това, защото предстои да бъде пусната предварително попълнената данъчна декларация.

Бъчваров посочи още, че 5% отстъпка е валидна тази година до края на март за хора, които са декларирали по електронен път доходите си.

"Има период от началото на март, когато ще бъде пусната попълнената данъчна декларация, до края на март - до когато може да се ползва 5% намаление от данъка за довнасяне, ако освен че е подал декларация по електронен път, няма и стари неплатени задължения", уточни още говорителят на НАП.

"Вече служебни бележки не са необходими - нито трябва да бъдат прилагани към данъчната декларация, нито се налага да се искат и получават. Същата информация се съдържа в т.нар. "сметки за изплатени суми", които работодателите издават", обясни още той.

Няма промяна в дизайна на данъчната декларация и в електронната услуга.