Спартански успокои гражданите: ТЕЦ - Плевен работи на газ и няма инсталация да гори отпадъци

"Отпадъците от Италия не се извозват и в депото край града", каза Спартански

"Не е възможно по простата причина, че ТЕЦ - Плевен работи с газ и няма инсталация за горене на твърди отпадъци. Това е категорично. Лично съм разговарял нееднократно по този въпрос с директора на ТЕЦ - Плевен Йодан Василев. Той е и общински съветник, в отлична комуникация сме. Категорично тези отпадъци не се използват за горене на нуждите на ТЕЦ-а", успокои плевенчани от ефира на Би Ти Ви кметът Георг Спартански във връзка с откритите 9 000 тона отпадъци, внесени от италианската държава.

"Второто, което искам категорично разсея като възможна спекулация, са внушения, че тези отпадъци се карат на новоизграденото с европейски средства депо за преработка на твърди битови отпадъци, намиращо се недалеч от Плевен, в село Буковлък. Няма такова нещо. Нито отдел "Екология" са констатирали такова возене, нито операторът е приемал тези отпадъци", каза Спартански.

Кметът на Плевен призова да не се спекулира по темата, защото първите информации били още по време на предизборната кампания и се използвали като като внушения. Това, което Георг Спартански е успял да направи, е да изпрати служители на общинския инспекторат, а това, което те направили, са снимки с разрешение на охраната. Градоначалникът на Плевен обаче не знае на какво правно основание РИОСВ е стигнала до извода, че няма проблем с отпадъците.

"Това, което мен и гражданите на Плевен ги интересува е дали тези отпадъци са опасни за здравето и живота, и дали се горят на територията на община Плевен, което не е факт", допълни той. Toй допуска, че се транспортират до други общини или региони на България, но това ще го установи разследването.