Провериха напредъка по изграждането на "Балкански поток" в района на Долни Дъбник (Снимки)

Трасето на газопровода преминава през 11 области

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министър председателя Томислав Дончев провериха напредъка на строителните дейности по изграждането на "Балкански поток" в района на Долни Дъбник.

Трасето на газопровода преминава през 11 области, към настоящия момент се работи на територията на четири области – Плевен, Ловеч, Враца и Монтана. На този етап са доставени 17 933 броя тръби или 215 км. Почистеният хумус от сервитута на газопровода е 117 км.

"Доволни сме от работата, която се изпълнява на трасето, надяваме се да бъдат спазени сроковете. "Балкански поток" е важен проект за диверсификацията на маршрутите за доставка на природен газ. С реализацията на газопровода ще запазим стратегическото място на страната ни газовата карта на Европа", заяви министър Петкова.

"Винаги съм бил за една обща магистрална жп линия, интернет пространство, мобилни оператори и газопроводите да обслужва Балканите. Сигурен съм, че това е бъдещето. Работи се впечатляващо бързо по "Балкански поток". България спазва всички процедури като член на ЕС - обжалвания, търгове, всичко мина. Неслучайно го наричаме газов хъб Балкан и така сме го презентирали в Брюксел, той ще обслужва Балканите. 45 минути летяхме над изграден газопровод. Вече на много места тръбите са под земята, заваряват се по американска технология", каза от своя страна премиерът.