Десетки плевенчани играха мъжко хоро в ледените води на Вита (Снимки)

35-годишният Петър Петров извадил кръста

И тази година студът не уплаши смелчаците в Плевен, решили да участват във ваденето на кръста от водите на река Вит. Ритуалът за Богоявление се състоя при Исторически мост край село Ясен отново при огромен интерес. Край реката бяха и председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и общински съветници.

Ритуалното хвърляне на кръста започна с водосвет за здраве, след което се пристъпи и към самото изпълнение на обичая. Близо 50 мъже на различна възраст скочиха в студените речни води, за да опитат късмета си и да изиграят традиционното ледено хоро. Най-малкият участник в него във водата бе 4-годишният Калоян от Плевен. Сред смелчаците и тази година имаше и един общински съветник - това е Йордан Грижов, който на Йордановден има двоен празник - рожден ден и имен ден. Късметът да извади кръста на Богоявление този път се усмихна на 35-годишния Петър Петров от Плевен, който бе поздравен за смелостта си от председателя на Общинския съвет Мартин Митев. Победителят ще получи и парична награда от Община Плевен. Смята се, че който извади кръста на Богоявление, бива честит и здрав през цялата година. В този дух Петър днес си пожела най-вече здраве и сподели за себе си, че е родом от плевенското село Ясен и за първи път участва в ритуала.

И тази година в пресъздаването на обичая при Исторически мост край село Ясен участваха и музиканти и танцьори от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”. Те представиха традицията във вида, характерен за Северняшката етнографска област и допринесоха за общото празнично настроение.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"