МОСВ: България не е разрешавала внос на болнични отпадъци нито от трети страни, нито от ЕС

Информацията е по повод спекулативни изявления в публичното пространство на лидера на БСП Корнелия Нинова

По повод спекулативни изявления в публичното пространство на лидера на БСП Корнелия Нинова, в които се твърди, че министърът на околната среда и водите е предоставил с писмо информация за 734 хил. тона отпадъци за последните 5 год., внесени от трети страни, включително болнични, които най-вероятно ще бъдат изгорени, Министерството на околната среда и водите предоставя следната информация:

Министърът на околната среда и водите не е предоставял с писмо такава информация. Информацията е предоставена от министъра на финансите, в отговор на парламентарно питане за внос на редуцирано гориво, болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства в т.ч. утайки и мицели от трети страни за периода 01.08.2014 г. до 28.08.2019 г. Отговорът на министъра на финансите е публично достъпен на сайта на парламента  на следния линк:   https://parliament.bg/pub/PK/363460954-06-911.pdf.

В него прецизно е отбелязано: „Информирам Ви, че не съществува пълно припокриване в обхвата на терминологията, използвана за целите на тарифното класиране на стоките в митническата дейност и тази, използвана във връзка с управлението на отпадъците. Идентификацията и класификацията на отпадъците при внос/износ се базира на различни правила, поради което не трябва да се счита, че стоките, декларирани за внос и класирани съгласно комбинираната номенклатура в посочените по-горе тарифни номера автоматично представляват „отпадък“ по смисъла на §1 т.17 от Допълнителните разпоредби на Закона за управление на отпадъците (ЗУО) и съответно са обект на мерките на Регламент (ЕО) №1013/2006 относно превози на отпадъци“. Това важно уточнение означава, че в предоставената информация за 734 хил. тона отпадъци за последните 5 год., внесени от трети страни,  влизат  и стоки, които не са отпадъци по смисъла на ЗУО.

По този повод МОСВ изиска и получи подробна информация от Агенция „Митници“. В информацията категорично няма данни за внос на болнични отпадъци и РДФ горива. При преглед на данните се потвърди, че има стоки, които не са отпадъци по смисъла на ЗУО. Например металите присъстват като отпадъци и като готови метални изделия, включително машини и резервни части за машини. В голямата си част тези, които са отпадъци по ЗУО, всъщност са ценна суровина, захранваща български рециклиращи предприятия, металургичната, хартиено-целулозната и стъкларската промишлености, производство на батерии и акумулатори.

Министърът на околната среда и водите в писмо изх. №02-00-92/18.11.2019 г. в отговор на парламентарно питане относно внос на отпадъци от трети страни, категорично декларира, че битови отпадъци, РДФ горива, болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства, в т.ч. утайки и мицели подлежат на процедура на предварителна писмена нотификация по Регламент (EО) №1013/2006. Той подчерта, че за периода  от 01.08.2014 г. до 28.08.2019 г. не са издавани нотификации за внос на описаните по-горе отпадъци за третиране в циментовите заводи или в топлоелектрическите централи на Република България. Не са издавани нотификации за внос на болнични отпадъци и от страни от ЕС.

Видно от гореизложеното, г-жа Нинова въвежда в заблуждение българската общественост и провокира напрежение и всява страх относно вноса на отпадъци в момент, когато на европейско ниво се поощрява кръговата икономика, рециклирането и оползотворяването на отпадъци и  стимулирането на пазара на вторични суровини.