От архива: Ето как Реал Мадрид преклони глава в Плевен (ВИДЕО)

Историческата победа на Плама (Плевен) си остава един от най-големите успехи в родния баскетбол

Най-силните години на плевенския баскетбол са между 1995 и 1997 г., когато под името "Плама Плевен" отборът 2 пъти печели шампионската титла на страната, а 1 път е носител на Купата на България. Периодът определено може да бъде посочен като една от приказките на родния спорт изобщо. През тези години Плевен се превръща и в столицата на българския баскетбол. Освен всички титли в града на Панорамата идва и националния отбор на България, който играе официалните си домакински срещи в зала "Балканстрой".

Георги Младенов, Цецо Антов, Валентин Вутев, Хрисимир Димитров, Васко Стоянов, Любо Минчев, Петър Петров, Георги Кудрявцев са част от имената, които личат в състава на Дарин Великов.

На 19 ноември 1996 г. Плевен постига една от най-великите победи в историята на българския баскетбол. Плама сломява Реал (Мадрид) на Желко Обрадович и Деян Бодирога с 93:84 в зала “Балканстрой” в мач от група Ц на турнира за Купата на Европа. Най-титулованият клуб в Европа, съставен от световни звезди, е победен от изцяло българската селекция на Дарин Великов. Повече от половината момчета в състава на Плама са плевенчани. Феноменални срещу Реал са звездите на българския шампион Цветан Антов и Георги Младенов. Няколко месеца след загубата си в Плевен Реал (Мадрид) печели финала в турнира и вдига поредната си европейска купа.

След това Плама постига победи над Бенфика (Лисабон) с 111:98, над МЗТ (Скопие) 103:94 и над Апоел (Галил Елион) с 91:85.

Година по-рано пък плевенчани прекъсват уникална серия от 13 години без домакинска загуба на сръбския гранд „Партизан“. Плевенчани бият с 95:92 в зала "Пионир" в Белград в мач от турнира за КЕШ.

След оттеглянето на спонсора Плама през 1997 г. Спартак започва от нулата, но успява да остане е баскетболния елит на България.