Полиция и прокуратура влязоха в завода за хартия в Никопол

Извънредни проверки започнаха всички институции заради замърсяване на река Осъм край Черковица

Полиция и прокуратура влязоха в завода за хартия в Никопол, съобщи Нова телевизия. Извънредни проверки започнаха всички институции заради замърсяване на река Осъм край село Черковица.

„Доказателствата, които ще събираме ще бъдат насочени към обективната страна на това деяние. Вече след като имаме някакви експертни заключения ще говорим за замърсяване и степен на замърсяване”, заяви прокурор Добринка Матева -говорител на Районна прокуратура - Плевен. "Разбира се, ще търсим съдействие на независими експерти, ние сме задължени. Наказателно процесуалния кодекс ни задължава при съответните експертизи да бъдат използвани независими вещи лица от акредитирани лаборатории”, каза още тя.

Местни жители твърдят, че замърсяването на река Осъм се дължи именно на завода за хартия, който се намира в близост до реката.

Тази неделя местните се събраха на мирен протест, като исканията им бяха за чиста река. Те обаче бяха категорични, че не искат да бъде затворен заводът за тоалетна и домакинска хартия, тъй като в него работят много хора от общината.

Според някои от хората мизерията идва от утайниците, които се намират отдясно по пътя в посока към завода. Те събират водата от завода, утаяват се твърди частици, а водата се изсипва в канала. Къде обаче изхвърлят утайките, никой не знае.  Искане има към ръководството на завоа - да си направи пречиствателна станция.