Бригаден ген. Юлиян Радойски: Започваме новия етап от развитието на ВВВУ с устрем и вдъхновение

За бъдещото и задачите, които стоят пред учебното заведение, говори в словото си началникът на училището

Kaкто вече писахме, с тържествен ритуал по връчване на бойното знаме в присъствието на десетки официални гости днес официално бе поставено началото на  възстановеното ВВВУ "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. От името на Общински съвет - Плевен гости на откриването бяха председателят на местния парламент Мартин Митев и зам.-председателят Петя Василева, съобщават от пресцентъра на ОбС-Плевен.

Тържествената церемония започна с посрещане на президента Румен Радев - възпитаник на училището, който бе приветстван от началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски. В Долна Митрополия бяха още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, зам.-началникът на отбраната генерал - лейтенант Димитър Илиев, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал Константин Попов, народни представители от 15 МИР - Плевен, областният управител Мирослав Петров, кметът на Община Долна Митрополия Поля Цоновска и кметът на Община Плевен Георг Спартански, командири на военни формирования, ексначалници на училището, дългогодишни инструктори-пилоти, началници на катедри и преподаватели,  членове на военно-родолюбиви организации, и др.

Ритуалът по връчване на бойното знаме включваше традиция, датираща от 1937 г., въведена от цар Борис III, а именно на новото войсково знаме да бъдат забити златни пирони на дръжката, олицетворяващи началото и ангажираността към рода войска. Тази традиция бе спазена и днес от министър Красимир Каракачанов, след което той връчи знамето на бригаден генерал Радойски. Отслужен бе и водосвет за здравето и благополучието на личния състав и за бъдещите успехи на Училището.

За бъдещото на ВВВУ "Георги Бенковски" и задачите, които стоят пред учебното заведение, говори в словото си началникът на Училището бригаден генерал Юлиян Радойски: "Започваме новия етап от развитието на ВВВУ "Г. Бенковски" с устрем и вдъхновение. Пътят е труден. Изисква възстановяване на инфраструктурата, разкриване на атрактивни специалности, откриване на професионален сержантски колеж, създаване на иновативни центрове за изследователска дейност, подготовка за обучение и експлоатация на новия самолет F-16, привличане на български и чуждестранни инвеститори и студенти. Резултатът – готовност за равноправно участие в интегрираното обучение на кадри за ВВС и гражданската авиация на страните - членки на НАТО“, заяви бригаден генерал Радойски.

Официалното откриване на ВВВУ "Георги Бенковски" завърши с  изпълнението на химна на Република България от представителния духов оркестър на ВВС и с преминаването в тържествен марш на блоковете.