69 млн. лв. са похарчени за унищожаване и компенсация на стопанствата у нас

Ловният сезон в страната продължава, 36 хиляди диви свине са унищожени, а намерените трупове са 400

Ловният сезон в страната продължава, 36 хиляди диви свине са унищожени, а намерените трупове са 400, заяви министърът на земеделието Десислава Танева по време на представянето на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност в парламента,цитирана от tribune.bg. Тя отбеляза, че светът все още не се е справил с африканската чума по свинете/АЧС/.

"Над 25% от поголовието на свинята в света е унищожено, общо 10 милиона домашни свине. Засяга 51 страни в света, 12 страни в Европа. Продължава възходящият тренд на заболяването“, предупреди министър Танева. Според нея АЧС остава предизвикателство пред науката във ветеринарната област и пред всички страни в света.

"Трансгранично заболяване, което не познава национални граници, за което няма в краткосрочен план намиране на ваксина“, напомни Десислава Танева. Тя отбеляза, че и изложението „Зелената седмица“ в Берлин бе посветено на заболяването АЧС. Страната ни ще направи всичко възможно да приложи и опита на Германия в тази посока, където в пограничните райони следят популацията на дивата свиня с дронове.

70 млн. евро помощ за биосигурност сме получили от ЕС, а 69 млн. лв. е похарчила държавата за унищожаване и компенсация на пострадалите ферми, допълни министър Танева.

Със 108 гласа „за“, 2 – против и 32 „въздържали се“ Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Всички тези промени следва да доведат до чувствително подобрение на превенцията на заболяванията и на системата за ветеринарен контрол, заяви министърът на земеделието Десислава Танева. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен