Изправят пред плевенския съд лихвар от Кнежа

Делото е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Плевен

На 29 януари, сряда, състав на Плевенски окръжен съд ще разгледа наказателно дело, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура Плевен, против З.Д.Д. на 40 години от Кнежа, обвинен в това,че на неустановени дни през периода месец 04.2016 г.- месец 09.2017 г. в гр.Кнежа, област Плевен, като физическо лице, без съответно разрешение, извършвал по занятие банкови сделки, за които се изисквало такова разрешение, като предоставил седем парични заема в размер на 1030 лв. на две лица срещу договорена лихва – престъпление по чл.252, ал.1 от НК.

През ноември 2016 г. едното пострадало лице имало парични проблеми, във връзка със заболяване на дете му. На два пъти взело от обвиняемия заем по 100 лв., като се договорили да му изплаща по 50 лв. лихва на месец, представляваща 50% месечна лихва от дължимата главница, а като гаранция му дало дебитната си карта, както и ПИН кода. Обвиняемият сам изтеглил дължимата главница и лихва от картата на длъжника си. През периода ноември - декември 2016 г., лицето отново взело от обвиняемия още 30 лв. в заем, като поело задължение да върне сумата с лихва от 30 лв. на месец, представляваща 100% месечна лихва от дължимата главница. Когато му върнало 60 лв. в брой и си поискало дебитната карта, обвиняемият отказал да я върне с мотив, че му дължи още 1000 лв.

Второто пострадало лице на четири пъти заело от обвиняемият сумата от по 200 лв., като всеки път се договориля  да му изплаща по 80 лв. лихва на месец, представляваща 40% месечна лихва от дължимата главница и като гаранция  дало дебитната си карта. Всеки месец през периода май 2016 г. - ноември 2017 г. изплащало лихвите на обвиняемия, като в деня когато постъпвали пари в банковата му сметка, двамата отивали на банкомат, обвиняемият давал дебитната карта, за да изтегли паричната сума, след което отново я взимал в себе си.