Въвежда се повишена епизоотична готовност по отношение заболяването инфлуенца по птиците

Животът

28-01-2020, 14:09

Снимка:

областна администрация

Автор:

pleven.utre

Всичко от Автора

Мерките включват забрана за отглеждане на открито на домашни птици от всякакви видове

Със заповеди на директорите на БАБХ и ОДБХ – Плевен е разпоредена повишена епизоотична готовност по отношение заболяването инфлуенца по птиците като са разпоредени и съответните противоепизоотични мерки. Това стана ясно на днешното заседание на областната епизоотична комисия, председателствана от заместник-областния управител Татяна Божинова.

Мерките включват забрана за отглеждане на открито на домашни птици от всякакви видове и категории и провеждането на изложби и базари и птици. Необходимо и повишаване вниманието на органите на РДГ, ловните организации на територията на областта, както и на орнитологични дружества за извършване на засилен надзор над дивите птици. Стопаните, отглеждащи птици в личните си стопанства, както и ловните организации трябва незабавно да уведомяват кметове на населени места или официалните ветеринарни лекари при забелязване на отклонение от здравословното състояние или  повишена смъртност при отглеждане на домашните или дивите птици. От страна на ОДБХ – Плевен ще се извършат проверки на територията на областта относно изпълнението  на мерките за биосигурност в стопанства за отглеждане на птици. Мерките за предотвратяване възникването и разпространението на болестта инфлуенца по птиците следва да бъдат приети на заседание на съответните общински епизооотични комисии във възможно най-кратък срок.

На територията на област Плевен има 29 промишлени птицеферми, 1 ферма за фазани във Върбица и две люпилни. В изказването си д-р Йорданов подчерта, че на територията на област Плевен няма случай на инфлуенца по птиците.

По отношение на заболяването АЧС обстановката в областта е спокойна. „Към днешна дата нямаме новорегистрирани огнища както при диви, така и при домашни свине.”, каза директорът на ОДБХ – Плевен. Екипи на дирекцията извършват проверки в населените места на областта за нерегламентирано отглеждане на прасета в личните стопанства. При установяване на нарушения се съставят актове и незаконно отглежданите животни се евтаназират. „Имаме съставени 4 акта и са евтаназирани 31 прасета в Беглеж и Коиловци”, уточни д-р Йорданов.

ОТ 17 януари са в сила промените в наредба 44, където са поставени изискванията за отглеждане на пресата. „Най общо казано тези изисквания са свързани с материално техническата база, начинът, по който са устроени личните стопанства, към материалите, поилките, площта. Прасетата, които ще се отглеждат в тези стопанства не могат да бъдат повече от 3 и трябва да са закупени от регистрирани стопанства, в които има възможност да се развъждат прасета.”, каза д-р Йорданов. Текстът на наредбата е достъпен в интернет.

 Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"