АПИ: При плащане на е-винетки по банков път, внимавайте при въвеждането на данните

Животът

01-02-2020, 10:22

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Последната дата, от която може да бъде активирана месечна винетка за МПС над 3,5 тона, не трябва да е по-късна от днес

Потребителите, които плащат електронни винетки чрез банков трансфер, трябва да внимават при въвеждането на данните за срока на тяхната валидност, когато се отнасят за тежкотоварни превозни средства. Последната дата, от която може да бъде активирана месечна винетка за МПС над 3,5 тона, не трябва да е по-късна от днес, а последната дата, от която може да бъде активирана седмична винетка – не по-късна от 23 февруари 2020 г. 

От 1 март пътните превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т ще преминат от е-винетки на тол такси и ще плащат за изминато разстояние. Поради тази причина след 1 февруари няма да се активират месечни винетки за тежкотоварни превозни средства, а след 23 февруари – седмични. От 24 до 29 февруари 2020 г. за автомобилите над 3,5 тона ще могат да се купуват само дневни електронни винетки, чиято продажба ще бъде преустановена в 23:59 часа на 29 февруари.

В случай че в таблицата, която се попълва при плащане на е-винетка по банков път, има сгрешени данни за срока на валидност на винетката дори само на едно тежкотоварно превозно средство, електронната система няма да може да активира платените такси за всички леки или тежкотоварни превозни средства в нея. В същото време ще бъде генериран PAY код, с който плащането ще може да се осъществи.    

На сайта на Националното тол управление www.bgtoll.bg има Инструкция за закупуване на е-винетки с банков трансфер.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен