В село Долни Вит отпразнуваха Трифон Зарезан и избраха Цар на лозята

Организатори на празника бяха Клуба на пенсионера и Клуба на хората с увреждания

В село Долни Вит отпразнуваха Трифон Зарезан със задължителния ритуал по зарязване на лозята, хора на площада и празнична трапеза. Организатори на празника бяха Клуба на пенсионера и Клуба на хората с увреждания, съобщават от пресцентъра на Община Гулянци.

Тази година домакин на лозарите беше Огнян Янчев, председател на ОбС гр. Гулянци. Той посрещна веселата дружина в дома си и с пожелание за здраве и плодородие, стопаните отрязаха пръчки и поляха главините с вино. Участниците в празника провъзгласиха за Цар на лозята Тодор Георгиев, който през годината се е „отчел” с най-хубавото вино и се е доказал като майстор. Ролята на Трифон Зарезан беше поверена на Захарин Янчев. След ритуалното зарязване, тримата главни персонажи поведоха хоро. По обяд всички седнаха на празнична трапеза в салона на кметството.

Кметът на Долни Вит Венцислав Иванов поздрави хората и изрази радостта си, че в селото традициите се пазят и почитат. Веселието в Долни Вит продължи до късния следобед с изпълненията на музикална формация „Оги и приятели” и вокалната група при Клуба на пенсионера и Клуба на хората с увреждания.