Лекари и зъболекари ще могат да отказват помощ на агресивни пациенти

Изключение е възможно, само ако пациентът е в спешно състояние

Лекари и зъболекари ще могат да отказват помощ на агресивни пациенти според Националния рамков договор за следващите 3 години, съобщава БНТ. Изключение е възможно, само ако пациентът е в спешно състояние.

В етичния кодекс на лекарите отдавна е записано, че медик може да откаже помощ на агресивен пациент. От тази година текстът е част от договор, който урежда отношенията между лекарите и Здравната каса.

"Ние сме свидетели на много моменти, в които пациенти си позволяват само за това, че не може да се отказва лечение в кабинета, да се държат грубо“, коментира д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

От Националната пациентска организация определиха новото правило като добро. Но предупредиха за подводни камъни при тълкуването на текста.

"Може да има момент, в който някой от лекарите наистина да откаже медицинска помощ и да имаме неприятен завършек на някой пациент, който се намира в спешно състояние", заяви Наталия Маева, говорител на Националната пациентска организация.
През първото полугодие на миналата година нападенията над медици в спешни отделения са 34. Регистрирани са и почти 230 случая на вербална агресия.