11 задържани при спецоперация срещу битовата престъпност на територията на ОДМВР - Плевен

Акцията е в изпълнение на заповед на главния прокурор Иван Гешев

От 4 февруари до 6 февруари на територията на област Плевен се проведе специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, наркоразпространението и пътно-транспортния травматизъм съгласувано и под надзора на административния ръководител на Районна прокуратура гр.Плевен. Акцията е в изпълнение на заповедта на главния прокурор Иван Гешев за повишаване ефективността при противодействие на престъпността чрез разкриване на цялостната престъпна дейност и ускоряване на разследването по две и повече досъдебни производства срещу един и същ обвиняем. 

Заместник-окръжният прокурор Николай Пачевски определи като цели на операцията противодействие на престъпността и постигане на обществено спокойствие. Старши комисар Веселин Вътов отбеляза доброто взаимодействие между полицията и прокуратурата и отчете, че са постигнати много добри резултати.

По време на акцията са проверени 768 моторни превозни средства и 1109 лица. Проверени и профилактирани са 130 криминално проявени. Задържани в полицейските управления на областната дирекция във връзка с извършени престъпления са единадесет лица. Образувано е едно бързо производство. В хода на операцията са образувани осем досъдебни производства.

На 4 февруари и 5 февруари от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР - Плевен, РУ - Долни Дъбник, РУ - Гулянци, РУ - Червен бряг и РУ - Долна Митрополия са проведени оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия за извършена взломна кражба от магазин в село Писарово. В резултат на проведените оперативни действия за срок до 24 часа по Закона за МВР са задържани петимата извършители – 24-годишен, 35-годишен, 26-годишен, 15-годишна и 29-годишен. 24-годишният и 26-годишният са привлечени като обвиняеми и са задържани с постановление на прокурор за срок до 72, като Районен съд гр. Кнежа е постановил мярка за неотклонение „задържане под стража“. В резултат на допълнително проведени оперативно-следствени действия е изяснено, че двамата в различна степен на конфигурация и в съучастие с 39-годишен и 30-годишен са извършители на взломна кражба след натравяне на домашни кучета от частен дом в село Гиген на 16 декември 2019 година, на взломна кражба на 24 декември 2019 година от магазин в село Лепица, на взломна кражба на 5 януари 2020 година от магазин в село Брегаре и опит за взломна кражба от магазин в село Ясен на 17 януари 2020 година. 39-годишният и 30-годишният не са установени и са обявени за общодържавно издирване.

На 6 февруари 2020 година служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“,  отдел „Разследване“, сектор БНТЛ, Специализирани полицейски сили и Второ РУ-Плевен при ОДМВР - Плевен са извършили оперативни действия по сигнал за извършено престъпление на 20 януари 2020 година. В землището на село Ралево, в района на изкопни дейности за полагане на газопровод „Балкански поток“ е извършена кражба на медни елементи за заваръчен апарат, 200 л. дизелово гориво и две акумулаторни батерии от товарен автомобил. Извършени са претърсвания на три адреса в село Бохот, обитавани от 33-годишен, 26-годишен и 32-годишен. Намерени са част от противозаконно отнетите вещи, както и средствата за извършване на престъплението. Тримата са задържани за срок до 24 часа, като с постановление на наблюдаващия прокурор са задържани за срок до 72 часа в ОЗСлА при Окръжна прокуратура град Плевен.

Старши комисар Веселин Вътов разясни, че са постигнати реализации по линия „Наркоразпространение“. На 5 февруари 2020 година служители на Първо РУ - Плевен са извършили претърсвания на три адреса в областния град. Единият адрес, обитаван от 25-годишен, а другите два от 21-годишен. Намерени и иззети са хартиено пликче с размери 2х4.5 см. съдържащо бяло кристално вещество /пико/, шест саморъчно свити цигари със суха зелена тревиста маса /марихуана/; пакетче с размери 7х3см. съдържащо бяло кристално вещество, електронна везна, полиетиленов плик с размери 20х14см. съдържащ жълто прахообразно вещество с приблизително тегло около 500 грама, 11 прозрачни самозалепващи се полиетиленови плика с размери 20х14см. съдържащи суха зелена тревиста маса с общо тегло около 600 грама, две пакетчета с размери 4х1см. и с размери 2х4см. съдържащи бяло клисталообразно вещество, както и множество туби и бутилки с различна вместимост и съдържание, съдържащи прекурсори за производство на метамфетамин. Притежателите на наркотиците са задържани за срок до 24 часа, като с постановление на наблюдаващия прокурор са задържани за срок до 72 часа в ОЗСлА при Окръжна прокуратура град Плевен.

На 6 февруари година около 14:30 часа е извършено претърсване в жилище, обитавано от 35-годишен плевенчанин. Установени са хартиено пакетче с размери 4х2 см. съдържащо бяло кристално вещество, станиолово топче с диаметър 3 см., съдържащо суха зелена тревиста маса, ел. везна и сумата от 450 лева. По данни на 35-годишния веществата са "пико" и "марихуана". При проверка на друг адрес в Плевен, обитаван от 41-годишен са открити станиолово фолио с размери 10х20 см, съдържащо бяло кристално вещество. Иззетите веществени доказателства са намират в Първо РУ- Плевен. Предстои назначаване на физико - химическа експертиза. Уведомен е прокурор при РП – Плевен. Притежателите на наркотиците са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. За престъпление по чл.354 „а“ от НК продължава работа разследващ полицай.

В резултат на осъществената активна контролна дейност по пътищата на областта, в която са използвани всички налични технически средства за контрол, са констатирани сериозен брой нарушения на Закона за движение по пътищата. Установени са двама водачи, които са управлявали автомобили след употреба на алкохол. Засечени са зад волани на автомобили и трима неправоспособни.  Съставени са 148 акта за установени административни нарушения, наложени са 132 глоби с фиш.

Директорът на ОДМВР – Плевен подчерта, че специализираната операция безспорно има добър резултат и полицейските действия за противодействие на битовата престъпност ще продължат, защото справянето с този проблем е приоритет на МВР. Мерките за ограничаването на престъпността включват както наблюдение и контрол над криминалния контингент, и на рисковите групи, които са склонни да извършват престъпления, така и ефективно сътрудничество с гражданското общество чрез активно взаимодействие с частни охранителни фирми и органите на местната власт. Като препоръка бе отбелязано, че е необходимо гражданите да бъдат по-внимателни и да търсят съдействие от органите на реда. Понякога незначителни на пръв поглед неща са от изключителна важност за разследването и за постигане на обществена значимост в полицейската работа.

Прокурор Пачевски разясни, че без да се сигнализират полицията и прокуратурата няма как да бъдат взети законови мерки.

Старши комисар Вътов отбеляза, че за повишаването на доверието на гражданите в МВР са сформирани мобилни екипи от служители на ОДМВР – Плевен, които посещават по график жителите на различните общини на територията на област Плевен. Мероприятията, които ОДМВР – Плевен е предприела за борба с битовата престъпност са стъпки в правилната посока. В реализирането на тези мерки стои волята и желанието на държавата и нейните органи да противодейства бързо и адекватно на престъпността.