На територията на област Плевен се отчита увеличение на жертвите при пожари

Загинали са четирима и са пострадали трима души

В края на зимата е необходимо да не забравяме проблемите и рисковете в пожарно отношение, които носи сезонът и характерното за него отопление. За съжаление повечето пожари през този период на годината се случват по домовете и често са свързани с човешки жертви.

На територията на област Плевен се отчита увеличение на жертвите при пожари. Загинали са четирима и са пострадали трима души. За сравнение през същия период на 2018/2019 г. е загинал 1 човек. Анализът на пожарите с пострадали и загинали по възрастови групи сочи, че това най-често са хората на пенсионна възраст или над 60 години, в повечето случаи самотноживеещи и трудноподвижни. При пожарите няма засегнати деца, които са втората рискова група от населението. Всички произшествия с жертви са от категорията битови пожари.

През настоящия отоплителен сезон най-много пожари с материални загуби – 53 пожара - са възникнали в отрасъл „Жилищно стопанство, дейности на домакинства“. Установено е, че при 26 от пожарите мястото, където възникват, е комина на сградата. Основа причина за пожарите е пренебрегването и неизпълнението на елементарни правила за пожарна безопасност - късо съединение, неправилно ползване на отоплителни уреди, непочистване на комините на сградите и  небрежност при боравене с открит огън.

"Напомняме на гражданите на област Плевен за личната им отговорност за спазване на правилата за пожарна безопасност. Апелираме, при възникване на пожар, своевременно да се подава сигнал на тел. 112. Съобщението за пожар трябва да е кратко и точно, да посочва адрес, има ли застрашени и пострадали хора и какъв е най-краткия път до местопроизшествието", посочват от РДПБЗН - Плевен.