Няма нови огнища на Африканска чума по свинете в област Плевен

Промишлените птицевъдни обекти без проведена ваксинация за Нюкясълска болест следва да я извършат

7 акта за установени административни нарушения и 46 евтаназирани незаконосъобразно отглеждани прасета в личните стопанства  -  това са резултатите от проведените проверки на екипи на ОДБХ  в 124 населени места в 11-те общини на област Плевен. Информацията представи днес на заседание на областната епизоотична комисия д-р Лорета Фичева – ЗА директор на ОДБХ – Плевен. Председател на комисията е заместник-областният управител Татяна Божинова.

„При обезвреждането на умъртвени животни-болни или били в контакт с болни свине от АЧС – трябва с предимство да се прилагат дейностите, свързани с изгарянето на труповете, на непрегоряла животинска тор, дребен инвентар и други контактни повърхности, като дървени скари за отцеждане на тор. Задължително е стриктно спазване на екологичното законодателство. При невъзможност по някакви причини следва да се пристъпи към загробване.”, каза още д-р Фичева. Тя обърна внимание, че при  извършване на дейността загробване следва да се използавт биоциди, отделящи активен хлор, като същите трябва да се прилагат не само на дъното и повърхостта на ямата, а и на пластове между продуктите и материалите, които се загробват. „Предвид възможността животните да са резервоар или източник на зооантропонози, които е възможно към настоящия момент да не са диагностицирани е препоръчително използването на дезинфектант с доказано спороцидно действие в концентрации и експозиции, покриващи спороцидния спектър. Задължително е извършването на хигиенна дезинфекция на ръцете, като се препоръчва използването на биоцид на алкохолна основа.”, допълни още д-р Лорета Фичева от ОДБХ-Плевен. От доклада й стана ясно, че собствениците на свиневъдни обекти трябва да използават биоцидни препарати, разрешени по реда на Закона за защита на вредното въздействие на химичните вещества и смеси или по реда на регламент /ЕС/ №528/2012 за продуктов тип 2  и /или за продуктов тип З.

На територията на област Плевен няма новорегистрирани огнища на АЧС както при диви, така и при домашни свине.

На заседанието на областната епизоотична комисия бе дискутиран и въпросът за Нюкясълска болест по птиците. В тази връзка д-р Фичева уведоми членовете на комисията,  че със заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 07.02.20 е разпоредено връчването на уведомителни писма на всички собственици на промишлени птицевъдни обекти, в които не е проведена ваксинация за Нюкясълска болест за предприемане на действия по организиране на ваксинацията. „От страна на ОДБХ-Плевен ще се извършват проверки на територията на областта относно изпълнението на проведените ваксинации както и за предприетите мерки за биосигурност в стопанствата за отглеждане на птици. В животновъдните обекти в които не е проведена ваксинация срещу Нюкясълска болест с основание ще се прилага чл.142, ал1 т.1 от ЗВД, а именно да не се изплаща обезщетение на собствениците на животни при не изпълнение на мерките”, отбеляза ЗА директорът на ОБДХ – Плевен д-р Лорета Фичева.