При спецоперация в Плевен: Полицаи иззеха месо с изтекъл срок на годност

Предстои унищожаването на установените хранителни продукти чрез екарисаж

Месо с изтекъл срок на годност иззеха при акция плевенски полицаи. Описаните количества от местни продукти са запечатани.

Контрол за незаконно съхраняване и продажба на месо, незаконно производство на кайма и други месни продукти бяха обект на специализирана операция с участието на служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и Първо РУ – Плевен при ОДМВР - Плевен, служители на ОДБХ-Плевен, дирекция "Фискален контрол" при НАП – София и Митническо бюро Плевен.

Активните действия са проведени за времето от 13:15 часа на 6 февруари до 17:30 часа на 14 февруари в Плевен. Извършени са проверки на складови помещения, складове за търговия на едро за хранителни стоки, които имат удостоверение за регистрация по Закона за храните. Някои от обектите са с монтирани хладилни камери, а други са гаражи, в които е складирано месо, кайма, месни изделия /наденици, кюфтета, кебапчета и др./, брашно, яйца, рибни консерви, майонеза, пастет, безалкохолни напитки, бира и др. хранителни стоки, различни съоръжения и машини за преработка на месо. Проверени са и лица, извършващи дейност по производство на кайма, машини и съоръжения за пакетиране на месо, кайма, готови етикети, тарелки, оцветител за кайма, протеини и др. В един от складовете е установено наличието на 63 литра течност, наподобяваща по цвят и мирис на ракия. Алкохолът е иззет от служители на Митническо бюро - Плевен. В един от основните складове на фирма са установени около 6255 кг. месо, което е с изтекъл срок на годност. В останалите складове е намерено около 50 /петдесет/ тона месо - свинско, пилешко, риба и агнешко. Част от него е с изтекъл срок на годност, според данните върху етикетите, а друга част от месото е без маркировка и етикети. За обектите няма издадени удостоверения за регистрация по Закона за храните, поради което складовите помещения са запечатани от служители на ОДБХ - Плевен. Месото е описано и запечатано.

Предстои унищожаването на установените хранителни продукти чрез екарисаж. За случая е уведомен прокурор в РП - Плевен и е образувана преписка. Проверката продължава под контрола на прокуратурата.