Организират масово отъпкване на новата туристическа пътека в парк "Кайлъка"

След големи усилия трасето беше прокарано и маркирано с лентова маркировка и указателни табели

Както знаете, в самото начало на 2020 г. в парк "Кайлъка" има изграден изцяло нов туристически маршрут от крепост Сторгозия до хижа Среброструй. След големи усилия трасето беше прокарано и маркирано с лентова маркировка и указателни табели, съобщават от Сдружение "Приятели в приключенията".

"Сега пред нас има ново предизвикателство. Въпреки, че пътеката е разчистена от нападали и надвиснали дрървета, голям проблем ще бъде високата тревата, която избуява всяка пролет и ще затруднява изключително много хората решили да преминат по нея. Това е така, защото тя все още не е достатъчно посещавана и оформена. Нужно е да бъде прохождана редовно, за да се отъпче и по този начин да се предотврати появата на висока трева. Поради тази причина решихме, че масово прохождане на пътеката ще е едно добро начало. Ето защо ви призоваваме да се присъедините към нас в един пешеходен преход по пътеката от крепост Сторгозия до хижа Среброструй и обратно", споделят от сдружението.

Всеки се съгласява доброволно да участва в този поход и да се съобразява с инструкциите за безопасност по трасето. Лица под 16 години трябва да имат придружител (родител/настойник/попечител). Сдружение „Приятели в приключенията” не носи отговорност за действията на участниците по време на събитието.

Начало: 15 март 2020 г. 

9:00 ч. - сборен пункт на обръщалото на тролейте в началото на парк Кайлъка.

Маршрут

"Прехода до хижа Среброструй се изминава за около 3:00 - 3:30 часа. Трасето минава над скалния венец и язовирите, след което заобикаляйки няколко дерета следва спускане към старата и изоставена водна база. От там стигаме до опашката на големия язовир и движейки се успоредно на река Тученица стигаме до хижа Среброструй. Там ще направим почивка, след което по друга пътека ще се върнем до язовирите. Ще се отклоним от асфалта и по тайна пътечка ще се върнем обратно на маршрута, по който сме преминали и ще поемем по обратния път към крепост Сторгозия. Късния след обяд ще се върнем обратно в началото на Кайлъка при обръщалото на тролеите", посочват от сдружението.

Екипировка

"Дрехи, подходящи за сезона. Носете си храна, чай, кафе, сладки, ядки, вода. Желателно е да имате раница на гърба, за да са ви свободни ръцете. Който има щеки, да ги вземе. По пътеката няма вода. Маршрутът е подходящ и за деца, които са свикнали да вървят на по-дълги преходи. Всички лица под 16 години трябва да са с придружител (родител или попечител). Сдружение „Приятели в приключенията” не носи отговорност за техните действия", уточняват оттам.