Все повече работодатели търсят хора с увреждания

Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева

"Все повече работодатели  търсят да наемат хора с увреждания и това се превръща в благоприятна тенденция“, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на среща с представители на Националния съвет на хора с увреждания. По думите й тази група е една от трите, които трябва да бъдат активизирани на пазара на труда. Другите две са младежите до 29г., които нито учат, нито работят, и младите пенсионери. „Отворени сме за диалог по какъв начин можем да активизираме регистрацията на хората с увреждания в бюрата по труда“, посочи министърът.

Относно Закона за личната помощ Деница Сачева отбеляза, че до 30 юни ще бъде готова оценката за въздействие от прилагането му и тя ще бъде внесена в Народното събрание. Тогава ще стане ясно какви законодателни инициативи е необходимо да бъдат предприети за оптимизиране на дейностите в областта на личната помощ.

По време на дискусията министърът запозна присъстващите с възможността за стартиране на работа по Кодекс за социална закрила, който да обединява цялото законодателство в тази сфера.