Плевен сред областите с най-много безработни младежи

Агенцията по заетостта вече е предложила работа или включила в различни обучения 7800 млади безработни от цялата страна

“Една от основните политики, по които Министерството на труда и социалната политика ще работи през следващата година, е да издирим и активираме по-голяма част от младежите до 29 години, които нито учат, нито работят. По данни на НСИ техният брой е близо 170 000, но в същото време изчисленията на Агенцията по заетостта показват, че броят на безработните през януари 2020г. e с 3600 души по-малко, т.е. част от тях са били записани в бюрата по труда и в последствие са намерили работа”. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на семинар в Банкя, където представи приоритетите на министерството през настоящата година. В дискусията с представителите на медиите участваха заместник-министрите Лазар Лазаров, Зорница Русинова и Султанка Петрова.

Агенцията по заетостта вече е предложила работа или включила в различни обучения 7800 млади безработни. “Проектът "Готови за работа" е за 15 млн. лева и вече е идентифицирал 21 000 души, като от тях 20 000 са активирани и регистрирани в бюрата по труда. Най-много безработни младежи до 29-годишна възраст са установени в областите Монтана, Видин, Враца, Кърджали, Плевен и Габрово, допълни министърът на труда и социалната политика.

Относно заетостта на хората с увреждания заместник-министър Лазар Лазаров обясни, че най-важното е повече хора с увреждания да се регистрират в бюрата по труда. Той представи акцентите в Националния пан за действие по заетостта. „Заетостта в България през последните години нараства, като 75% от лицата на възраст между 20 и 64 години са заети. Националната цел за 2020 г. е коефициентът на заетост да се увеличи на 76%“, отбеляза той.

Заместник-министърът допълни, че броят на заетите лица през 2019 г. е с над 80 000 по-голям в сравнение с 2018 г. Най-много свободни места има в преработващата промишленост, хотелиерство и ресторантьорство, търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети.

Друга важна за МТСП тема, която изтъкна министър Сачева, са промените, които ще бъдат предложени в Кодекса на труда. Част от тях са за намаляване от 8 на 4 месеца на трудовия стаж, който се изисква, за да може служителите, които за първи път започват работа, да ползват платен годишен отпуск. “Предвиждаме да предложим и по-висок размер на санкциите за повторно нарушение при недеклариран труд. До края на март ще излезем с конкретни текстове за промени в Кодекса на труда”, допълни министър Сачева.