Световноизвестна плевенска цигуларка с поредица от участия в родния град

С поредица от събития Зорница Иларионова ще зарадва почитателите на класическата музика

С поредица от събития в родния Плевен изявената цигуларка Зорница Иларионова ще зарадва почитателите на класическата музика тази пролет.

По покана на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ Зорница ще се срещне с млади цигулари – възпитаници на училището. За тях тя ще ръководи майсторски клас на 26 февруари. Два дни по-късно, на 28 февруари от 19 ч.  ч. в зала „Катя Попова“ талантливата цигуларка ще вземе участие в концерт на Плевенската филхармония. Почитателите на класическото изкуство ще се насладят на едно от енигматичните произведения, с които финската музикална школа се откроява  - „Концерт за цигулка и оркестър“ от Ян Сибелиус. Зорница е получила покана да открие сезона на Плевенската филхармония с изпълнение на „Тройния концерт“ на Лудвиг ван Бетовен заедно със солистите Царина Маринкова (пиано) и Атанас Кръстев  (виолончело). Изборът на произведение не е случаен – с него плевенската публика ще отпразнува 250-ата годишнина от рождението на великия немски композитор. На 10 март талантливата плевенчанка ще изнесе и благотворителен рецитал в родния град. Заедно с нея на сцената ще бъдат и Лора Маркова и Славина Тенева, две блестящи млади цигуларки – възпитанички на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. Лора е ученичка на Благородна Танева, а Славина е в класа по цигулка на Евгени Николов. По специална покана на Зорница двете бъдещи звезди ще изпълнят произведения от Бах, Шостакович, Сарасате и Пиацола. Идеята да избере и предложи на млади дарования да се включат заедно с  нея на голяма сцена се заражда спонтанно. С безвъзмездното си участие Зорница ще подкрепи развитието на ученици от училището по изкуства в родния й град. По думите й достойнствата на големия артист не завършват с постигането на безупречна изпълнителска техника и световно признание. „Мисля, че зрелият талант се разкрива едва тогава, когато техническите прегради са преодолени с труд и отдаденост, и  изкуството позволява на цялата човешка душа да се разгърне“, отбелязва Зорница.

Зорница Иларионова завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” през 2011 година в класа по цигулка на своята майка Благородна Танева. Тя продължава образованието си в Escuela Superior de Musica Reina Sofia в Мадрид в класа на проф. Захар Брон. Завършва бакалавърска степен в Нов български университет в класа по цигулка на проф. Марио Хосен. Специализира в академията Santa Cecilia, Бергамо – Италия, при проф. Павел Верников. Зорница е лауреат на международни конкурси и носител на множество престижни награди. Канена е да проведе майсторски класове във Виена, в Сингапур и в Гранада. Живият контакт с родния град, където талантът й е проходил, и сега е един от най-истинските източници на радост и вдъхновение за нея.