Правата на осигурените са гарантирани при карантина, болнични могат да се издават

Toва заяви д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ

Има нормативна уредба, която гарантира на социалноосигурените български граждани, че могат да ползват болнични за карантина, посочи в кулоарите на парламента д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ.

„Това е регламентирано в Кодекса за социално осигуряване, регламентирано е в Наредбата за временна нетрудоспособност и има такава причина в болничния лист, а именно – карантина. Общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, т.е. за срока, който се налага за карантината. Има и подходящ код в международната класификация на болестите Z 20 до Z 29 - това са причините, които касаят заразяване с инфекциозно заболяване“, коментира пред медиите д-р Дариткова в качеството си и на практикуващ личен лекар, съобщава tribune.bg.

По думите ѝ има всички условия социалноосигурените български граждани да получат такъв болничен лист по решение на техния общопрактикуващ лекар. Тя призова българските граждани, които се прибират от рискови райони за разпространение на коронавируса да се свържат с личния си лекар, за да няма злоупотреби.

„Общопрактикуващият лекар трябва да има възможност да потвърди това от граничните власти, защото се събират данни на пристигащи от районите с коронавирус. Смятам, че това по никакъв начин няма да натовари социалната система, защото това са гарантирани права. При пациенти, които нямат отношение към българското социално осигуряване, става въпрос за доброволна карантина“, допълни д-р Дариткова.

По повод връзката на личните лекари с граничните власти тя посочи, че ще се реши как да става това.

„Това е нещото, което трябва да се осигури от щаба, който в момента наблюдава ситуацията с коронавируса у нас. Надявам се, властите да се свържат с личния лекар, защото всяко лице попълва съответния формуляр, в който указва кой е неговият личен лекар. Те могат да се ползват и РЗИ-тата, т.е. от цялата система, която гарантира справянето с това предизвикателство“, увери д-р Дариткова. Тя коментира и думите на здравния министър от вчера, че е необходим отпуск в тези случаи с думите, че „не всички подробности вчера са били изяснени“.

Като председател на ПГ на ГЕРБ д-р Дариткова взе отношение и по въпроса дали има напрежение в коалицията.

„Смятам, че винаги сме имали динамични отношения, но се решават проблемите в движение и е важно да запазваме своята коалиционна програма, която не е променена и споразумението, разбира се“, смята д-р Дариткова.