В област Плевен около 40 деца, завърнали се от Италия, са под превантивна доброволна карантина

На територията на област Плевен към момента са осигурени допълнително между 70 и 100 легла

Днес по инициатива на областния управител Мирослав Петров бе свикан областен медицински съвет във връзка с мерки за ограничаване на коронавирус инфекцията в България. Председател на областния медицински съвет е д-р Атанас Гарев – директор на РЗИ – Плевен, съобщават от местната администрация.

На днешната среща присъстваха представители на всички институции, имащи отношение към процеса на превенция, лечение и ограничение разпространението на инфекцията, сред които представители на РЗИ, на болнични и лечебни заведения, представители на местните власти и т.н.

"Към момента на територията на България и в област Плевен в частност няма нито един клинично установен случай на коронавирус.”, подчерта заместник-областният управител д-р Красимир Трифонов. Пред присъстващите той представи резултатите на водещи експерти по повод коронавируса, съгласно които на 100 души  с установена инфекция от коронавирус при 84% протича безсимптомно, при 14% заболяването протича със симптоми – висока температура, кашлица, възпаление на горните дихателни пътища и само 5% протичат тежко и то при категорийни пациенти – възрастни хора, пациенти с имунен дефицицит, подложени на имунотерапия, хора с хронични заболявания на дихателната, сърдечно съдовата, отделителната и др. система. Д-р Трифонов подчерта, че заболяването по нищо не се различава от традиционния грип. „Установен коронавирус не означава смърт на пациента. Такова нещо няма.”, категоричен бе заместник-областният управител д-р Красимир Трифонов.

"Под доброволна карантина се поставят всички, които се завръщат от държави с регистрирани случаи на коронавирус. В областта около 40 деца, завърнали се преди дни от Италия, без никаква симптоматика са под превантивна доброволна карантина”, каза д-р Атанас Гарев, директор на РЗИ – Плевен. По инициатива на РЗИ – Плевен от понеделник двама лекари от инспекцията ще извършват първоначален скрининг на всички пристигащи с ферибота при Никопол. В случай, че има основания за съмнение за инфекция, съответния човек ще бъде транспортиран в болнично заведение за лабораторно установяване на заболяване и лечение. Всички лични лекари, личени заведения, местни власти са запознати с алгоритъмът за действие по повод коронавируса.

На територията на област Плевен към момента са осигурени допълнително между 70 и 100 легла за поставяне под първична карантина на симптомни пациенти.

На сайта на РЗИ Плевен ще бъде обявен и телефон за връзка с епидемиолог по въпросите на коронавируса, информира д-р Атанас Гарев.