Стопаните кандидатстват по три схеми за държавна помощ от 9 март

Земеделските производители могат да кандидатстват по трите схеми в областните дирекции на ДФ „Земеделие”

От 9 март ДФ „Земеделие“ отваря приема по 3 схеми за държавна помощ - „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец - Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)“, „Помощ за сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P.” и „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на почвени неприятели по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae)“.

Приемът на заявления по схемата за борба с доматения молец ще продължи до 30 септември. За настоящата година бюджетът по това направление е 500 хил. лева. Размерът на субсидирането ще покрива до 100% от цената на закупените препарати и средства за борба с вредителя, не може да надхвърля сумата от 2500 лв./хектар с ДДС.

Документи по схемата за сертифициране на стопанствата по стандарта GLOBALG.A.P. ще се приемат до 30 септември. УС на ДФ „Земеделие” разпредели 100 000 лева по схемата. Подпомагането е насочено към малки и средни предприятия, както и към признати групи или организации на производителите плодове и зеленчуци.

Производителите на картофи могат да кандидатстват за подпомагане за борба с вредителите до 15 май. Финансовият ресурс по схемата е 1,8 млн. лева за 2020 г. От подкрепата могат да се възползват малки и средни предприятия – земеделски стопани, които отглеждат картофи на площи с размер над 1 дка.

Земеделските производители могат да кандидатстват по трите схеми в областните дирекции на ДФ „Земеделие”. Указанията са публикувани на сайта на ДФЗ.