С над 40% намалява цената на природния газ за България

Това се случва в резултат на преговорите между „Булгаргаз“ ЕАД и „Газпром“

С над 40% намалява цената на природния газ за България в резултат на преговорите между „Булгаргаз“ ЕАД и „Газпром“. Постигнатото намаление на цената на природния газ е безпрецедентно, българските индустриални и битови потребители ще се възползват от пазарни цени. Това съобщи министър Теменужка Петкова на официалната си страница във Фейсбук.

Съгласно постигнатите договорености по антимонополното дело между ЕК и Газпром се променя формулата. До момента цената се определяше на база на петролните деривати. В новата формула основна част от компонентата ще се формира от цената на регионалните пазари. В резултат от въвеждането на новата формула доставната цена на природния газ за България намалява с 40,3 % спрямо сегашната.

Съгласно постигнатите договорености между двете страни и условията на споразумението между „Газпром“ и Европейската комисия, „Газпром“ ще изплати на „Булгаргаз“ надплатената сума, считано от 05.08.2019 г. Българският газов доставчик от своя страна ще изплати съответните суми на своите клиенти. По първоначални изчисления, след утвърждаване на цените от Комисията за енергийно и водно регулиране, на клиентите на газовия доставчик ще бъдат възстановени близо 150 млн. лв.