Спартански: Вечна да бъде паметта на загиналите за Освобождението на Плевен и на България!

Кметът припомни историческите събития и подчерта, че на 3 март 1878 г. българската държава възкръсва за нов живот

 В словото си по повод 3 март кметът Георг Спартански припомни историческите събития и подчерта, че на 3 март 1878 год. българската държава възкръсва за нов живот.

"Като пролетна трева жилавата българска нация - газена тъпкана, мачкана, опожарявана, но неизтръгната от корените си в земята, преди 142 години започна своя нов живот. За да бъдат толкова жилави нашите корени, те имат своята дълбока предистория. Петстотин години без своя държава не заличават българската нация, народ, традиции, култура. Те са отстоявани с цената на хиляди жертви, знайни и незнайни български герои”, припомни г-н Спартански.

"Тази свобода я получихме на щика на руската многонационална императорска армия, в която рамо до рамо се бият много народи. Това са историческите факти, които, ако държим на своята чест и национално достойнство, не можем свенливо да премълчаваме и да изкривяваме. Трябва за пореден път ясно да кажем, че Свободата на България не ни е даром дадена, за нея загинаха хиляди синове и дъщери на българския народ и като последица от тяхната саможертва дойде освободителният поход на руската армия”, заяви кметът Спартански. Той беше категоричен, че на 3 март е срамно да се делим да русофили и русофоби.

"Днес е ден, в който свеждаме глави в почит и знак на уважение и признателност за всички тези герои, проляли кръвта си, за да я има България. Примерът на саможертвата на майор Горталов е, който трябва да следваме – да отстояваме своите цели и идеали, да го правим в името на българския род, на българската държава, перспектива и бъдеще. Дължим го на себе си, дължим го на предците си и на децата си! Вечна да бъде паметта на загиналите за Освобождението на Плевен и на България! Нека Бог да пази всички ни! Честит национален празник, българи!”, се обърна г-н Спартански.