Петя Василева: Репортажът на bTV за "скандала" с театъра е манипулативен!

"Не може някой да взима лъвския пай и да изразходва за екстри, а други да газят в калта", коментира Василева

Председателят на Постоянната комисия по култура Петя Василев изрази позицията си относно тазсутрешния репортаж на bTV, посветен на темата за бюджета на ДКТ "Иван Радоев".

Ето какво написа тя на профила си във Фейсбук:

"Току-що гледах манипулатувния репортаж по БТВ за т. нар. "скандал" с театъра. От интервютата с общинските съветници е останало по половин изречение. Изрично попитах, преди да дам интервю, дали става въпрос само за репортаж, или ще има и интервю на живо в студиото, защото, по този начин, страните ще бъдат неравнопоставени. Отговорът беше 'само репортаж", а това се оказа лъжа, защото на директора на театъра беше предоставено достатъчно ефирно време да разкаже историята на театъра, да се жалва от отношението на общинските съветници към културата, но в същото време да пропусне да каже за какво харчи парите от общинската субсидия!

И през цялото време се внушаваше неистината, че е отрязан бюджетът на театъра.

Хората, чиито умове биват промивани от лъжи, трябва да знаят следното:

1. Театърът получава бюджета си не от Общината, а от МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА. За всеки лев от продадени билети театърът получава по 3 лв. ДОПЪЛНИТЕЛНО от държавата.

2. Общинският съвет решава, дали да ДОФИНАНСИРА дейността на културните институти.

3. ДОФИНАНСИРАНЕТО Е ЗА Дейност, а не за закупуване на бусове и автомобили, както в предходната година е направил г-н Василев с обществена поръчка на стойност 320 000 лв.

4. Жалко е актьорите от трупата да бъдат употребявани за евтини внушения, като това, че, видите ли, те ще престанат да съществуват, защото няма да имат средства за заплати и постановки. ПЪЛНА ЛЪЖА!, Заплатите на актьорите не идват от общинското ДОФИНАНСИРАНЕ, а от Министерство на културата.

5. Директорът на театъра НИКОГА не е представял финансов отчет за изразходване на средствата от общинската субсидия.

6. Целият спектакъл със случайното появяване на г-н Василев и част от театралната трупа беше режисиран от г-жа Стефка Григорова, Началник Отдел "Култура". Следващият спектакъл, режисиран от нея с участието на Кмета на Общината и общински съветници от две подкрепящи го групи, се състоя пред Експертни съвет за култура, чиито членове бяха принудени да подпишат декларация, в която се казва, че снемат доверието си от Комисията по култура и нейния председател. АБСОЛЮТНА СМЕШКА, защото това не влиза в прерогативите на въпросния съвет. Изборът на членове на постоянни комисии и техните председатели е функция на Общинския съвет! Тази декларация не е подписана поради неистините в нея, грубия тон и правописните и пунктуационни грешки.

7. И в този си размер, 125 000 лв., общинското дофинансиране за театъра е най-високото в страната.

8.Средствата от намаляване на субсидията, както и от четири други функции на бюджета, отиват за усилване бюджета на малките населени места със собствен бюджет за пера Чистота, Озеленяване, Поддръжка на улици, Осветление. В края на краищата, и техните жители имат нужда от справедливо разпределение на парите.

9. Режисьорите на скандала тиражираха 1001 неистини за трансфер от култура към спорт, орязване на парите за култура, противопоставяне на един културен институт на друг, политически интереси. 

КУП ЛЪЖИ! Не виждам, какъв ми е политическият интерес да подкрепям читалище "Съгласие", или Филхармонията, например? Нито един от мениджърите на тези културни институти не гравитира около ГЕРБ! Но са достойни мениджъри и заслужават в бюджета да има средства за тях. Или пък съм имала конфликт на интереси по отношение на НУИ "П. Пипков" и затова подкрепям фестивалите с тяхно участие. А кой друг, ако не представители на това училище и НПО-та с тяхно участие, както и с финансирането от страна на Общината, могат да направят богатата гама от фестивали възможна?

10. Парите за култура изобщо не са променяни, само са преразпределени съвсем леко, за да има повече културни събития.

Накрая, внушенията, че общинските съветници от групите, които подкрепиха промените в бюджет 2020, са врагове на културата, са абсолютно безпочвени и грубо интригантски. Напротив, те искат Плевен да бъде център на пъстра гама от културни събития и нямат намерение да съсипват културни институти, каквато е внушаваната от някои апокалиптична картина. Не, те просто искат да бъдат справедливи към всички жители на Община Плевен. Защото не може някой да взима лъвския пай и да изразходва за екстри, а други да газят в калта."