Д-р Калин Поповски: Ситуацията в Плевен не е невероятно тревожна

"Нулевият пациент никога няма да го намерим", прогнозира депутатът

"Ситуацията в Плевен не е невероятно тревожна. Експертите отдавна казаха, че тази световна пандемия няма да подмине България. Хубавото е, че и двата случая в Плевен са овладяни клинично, няма опасност за живота на тези пациенти към настоящия момент. Направи се добър местен щаб, който работи съответно новите условия", каза депутатът д-р Калин Поповски в предаването "Денят ON AIR".

"Нулевият пациент никога няма да го намерим. И в Плевен ни питаха журналистите. Ако той е един, дошъл е от Китай или от Италия, или от някакво огнище на заразата. Оказа се, че първият пациент в Плевен никога не е ходил в Италия, не е ходил в чужбина. Той е едно момче с психично заболяване. Откъде се е заразил, никой не знае", заяви Поповски.

"В София има доста повече условия да се разпространи коронавирусът, който е мутирал, но скоро ще има ваксина. Не трябва обществото да изпада в някаква паника, ще се преодолее", каза още народният представител от Плевенско.

"Има хора, които никога няма да се разболеят от коронавирусна инфекция и могат да я преодолеят без да разберат, че са болни. Това са хора със сериозен и здрав имунитет. Затова тя е особено опасна за възрастните хора и за хора с други заболявания, които са увредили имунната система на пациента предварително", посочи д-р Поповски.

"Действията, които предприема държавата по предотвратяване на епидемия трябва да са планирани и изпреварващи събитията. Мерките които трябва да предприемем, като граждани, са общоизвестни, а именно: спазване на лична хигиена, лични предпазни средства (маски, шалове, дезинфекционни средства), витамини A, C и D , избягване на събирания с други хора и особено внимание за спазването на тези мерки спрямо възрастните хора", отбеляза депутатът.