България обяви извънредно положение заради коронавируса!

To ще е със срок от 1 месец и ще продължи до 13 април

Парламентът единодушно подкрепи предложението на Министерския съвет за въвеждане на извънредно положение в страната. To ще е със срок от 1 месец и ще продължи до 13 април. Предложението бе подкрепено от всички парламентарни групи.
"Искаме го за 1 месец, то ни е нужно главно за недисциплинирани хора, които разнасят зарази", заяви Бойко Борисов в парламента. И допълни, че исканите мерки не са по-различни от тези в други страни.
Премиерът поиска да се актуализира бюджета и да се осигуят допълнителни средства за медицинския персонал.
Извънредното положение дава възможност за затваряне на училища, университети, концертни зали. Ще бъдат затваряни дискотеки, нощни клубове, игрални зали, като за целта ще се даде възможност на областните управители, кметовете и министрите в своите ресори да направят всичко необходимо.
Ще има ограничения на пътувания на българи до държавите, в които има интензивно разпространение на вируса, както и пътуванията от такива държави до България.
Тежки глоби при неспазване на карантината и ограничение на пътуванията към и от страни, засегнати сериозно от заразата са част от мерките, които предлага правителството. Ограничваането на правото на свободно движение предвижда възможност на службите за сигурност да издирват, задържат и принудително да държат лицата, които не спазват карантината.
Припомняме, че по-рано днес образователното министерство освободи от занятия всички ученици, които учат в областите, в които няма обявена грипна епидемия. След въведеното извънредно положение по-голямата част от тях най-вероятно ще минат на дистанционно обучение.
Премиерът Бойко Борисов призна, че всички тези спешни мерки носят големи поражения.

Установените случаи на заразени с коронавирус у нас остават 23-ма. Възрастовият диапазон обаче се увеличава - трима от тях са деца, това съобщи на редовния сутрешен брифинг днес началникът на Националния оперативен щаб ген.майор Венцислав Мутафчийски, който уточни, че най-възрастният болен е на 77 г.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен